Kultúra

A tv-ből csak gagyit kapunk karácsonyra

A magyar televíziók idén karácsonykor sem erőltetik meg magukat. A kereskedelmi „nagyágyúk” ugyanazokat a százforintos filmeket adják, mint tíz éve minden karácsonykor, a közmédia pedig kívánságkosárral sokkolja maradék nézőit.

Az RTL Klubon  december 24-én fél egykor kezdődik a karácsony, egy „B” kategóriás vígjátékkal. A betű egyébként végigkíséri az egész napot: csak kisköltségvetésű, lejárt mozikat sugároz a legnagyobb kereskedelmi csatorna.

A Télbratyó-t a sorban A születés című amerikai film követi, ami – bármily meglepő – Jézus születéséről szól. Este hét előtt öt perccel egy szinte alig vetített ritkaságot ad – a magyar nézőket Alekosszal is megajándékozó tévé – jön: a Reszkessetek betörök! Sebaj, a vacsora alatt egyébként is némán megy a plazma.

Mire eltelünk a töltöttkáposztától vagy flódnitól, a csatorna is feltámad kicsit. Az Ízlések és pofonok című Catherine Zeta-Jones-mozi az összes létező romantikus klisét felvonultató film, de legalább olyan arc rendezte, aki már járt Oscar-díjátadón, mint jelölt.

A TV2

A pót télapó

val próbál betörni a nappaliba a családi délutánon, és ezzel ez a csatorna is kiteszi az este mellé az imént említett „B” betűt.

Apát kérek karácsonyra,

Két

Shrek,

mint minden karácsonykor

-,

majd a

P.S. I Love You

a kínálat a vacsorához és az ajándék bontogatáshoz. Az egyetlen érdekesebbnek tűnő film negyed kettőkor kezdődik. A riasztó című

Szeretetnepper, aminek főszereplője Gesztesi Károly és egy roma ikerpár – egy maffiavezér és egy lelkész – történetét dolgozza fel nem mindennapi módon.

 

Az MTV-n a Sissi kezdi meg a karácsonyi filmek forgatagát. Lesz “kölyökREX”, és természetesen megszületik Jézus is. Megnézhetjük a Diótörő 2007-es változatát és kapunk még az évi 70 milliárdunkért egy Jane Eyre-t is. A Dunán Tüskevár délelőtt, a Váratlan utazásos Hetty néni délután, este pedig egy angol családi film, az Egy varázslatos karácsony próbálja egy százalék fölé húzni a nézettséget. Természetesen a közmédia mind a négy csatornája ad éjféli misét. Hol a Vatikánból, hol Esztergomból. Ki mit akar.

De ha ez sem volna elég, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája külön írt nekünk, hogy a Dunán mindhárom ünnepnapon a szokásosnál hosszabb Kívánságkosár lesz, és számos, karácsonyhoz köthető témát dolgoz fel műsoraiban a Kossuth Rádió is.

Ámen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik