Kultúra

Itt az új Himnusz

Himnusz (Himnusz)
Himnusz (Himnusz)

Nem viccel a közmédia. Modern kameramozgások, a mai kor szellemének megfelelő képbeállítások, korszerű képváltások, jellegzetesen magyar tájak és épületek. Új „himnikus" dalok.

Mint ahogyan korábban többször megírtuk, újraforgatta az MTVA a Himnuszt. A nagyszabású produkció miatt többször le kellett zárni a Lánchidat, és sok száz diák fagyoskodott órákat a Roosevelt téren Széchenyi téren. Korábban érdeklődtünk, hogy az adófizetők pénzéből mennyit költenek a forgatásra. Az MTVA sajtóosztálya válaszlevelében megerősítette, hogy az MTVA „új felvételeket készít Magyarország himnikus dalaihoz”, kiemelve, hogy mindezt belső gyártásban teszik. Azt azonban nem közölték, hogy a „belső gyártás” mekkora költséget jelent.

Azóta kiderült, hogy csak a lánchídi felvétel több mint nyolcmillióba került, de a pótforgatás költségeit nem árulta el az MTVA. Úgy tudjuk, hogy a felvételek több helyszínen készültek. Próbáltuk megtudni, hogy összességében mennyi lehetett a felvétel költsége, ha csak egy helyszín 8 millió 636 ezer 671 forintba került, de az MTVA nem válaszolt a kérdéseinkre.


Kattintson a képre! – Fotó: Kummer János

Elkészült

Volt értelme a pótforgatásnak, hiszen a közmédia ma bejelentette, hogy mikor mutatja be „Magyarország himnikus dalainak új felvételeit”. Az első klipet december 22-én láthatják a nézők. „A neves közreműködő művészek, civil szereplők és az MR Zenei Együttesek (MR Szimfonikusok, MR Énekkar, MR Gyermekkórus) közreműködésével, a nyáron bevezetett új arculattal és a folyamatos megújulással összhangban készült klipek első darabjával a gyerekeknek szóló, megújuló M2-n találkozhatnak a nézők december 22-én reggel 6. 00 órakor.”

Nem viccelnek

Az MTVA közleménye szerint a korán kelő gyerekek nem akármit kapnak a pénzükért. „Modern kameramozgások, a mai kor szellemének megfelelő képbeállítások, korszerű képváltások, jellegzetesen magyar tájak és épületek, a fiatalok és az idősebbek által is kedvelhető és szerethető klipszerű felvételek…” – így jellemzi az új Himnuszt a közmédia.

Az új himnikus dalokat egyébként Zilahy Tamás, az MTVA főrendezője jegyzi, aki személyesen instruálta az ezer gyereket a Lánchíd pesti hídfőjénél, és aki külön felhívta a szülők és a diákok figyelmét arra, hogy tilos fényképezni a forgatás alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik