Kultúra

„A Nemzeti lesz a második Újszínház”

Felbolydultak az internetezők Alföldi Róbert leváltása miatt. Sokan siratják a Nemzeti Színházat, mások felháborodtak és politikai döntést emlegetnek, de többen vannak olyanok is, akik gratulálnak az új igazgatónak.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn a debreceni Csokonai színház direktorát, Vidnyánszky Attilát hozta ki győztesnek a bíráló bizottság a Nemzeti Színház igazgatói pályázatán. Az internetezőket megosztotta a döntés, és sokan klaviatúrát ragadtak. A Nemzeti Színház vendégkönyvéből, facebookos hozzászólásokból és a Hír24 kommentjei közül szemezgettünk.


Plakátok a Nemzeti bejáratánál (Fotó: Hír24)

Volt, aki így örült Vidnyászky sikerének:

„Így legyen ötösöm a lottón! Ami számomra vigasz: Debrecenben lakom!!! (Talán van jövője a szinházunknak…)”

vagy így:

„Sok sikert az út directornak és,gratulálok neki!”

Volt, aki szakmázott:

„Alföldi kinevezése hasonló módon történt. Egyesek örültek, mások tiltakoztak. Irányítása alatt a színház sikeres volt, csak éppen nem NEMZETI.”

Volt, aki csalódott a politikában:

„Én, kormánypárti voltam még az elején…De most már, annyi fost kapunk a nyakunkba, hogy az már egy kopasznak is hajmeresztő!!!!! Miért kell a jól működőt lecserélni??? De hát mindannyian sejtjük miért! Mindegyik párt ugyanolyan….”

Illetve:

„Felháborítónak tartom a pártkatona igazgatóvá kinevezését – megszavazta saját magát a pozícióba, és ehhez vidáman asszisztáltak a többiek – részünkről nem tesszük be a lábunkat ősztől a színházba :(“

Aztán voltak a gyakorlatiasok:

„Ebben a félévben még megnézek mindent, amit csak tudok a Nemzetiben, mert utána már csak az állami propaganda helyszíne lesz!”

És:

„az év végéig minden darbot meg kell nézni, ki tudja mi lesz itt. :((“

Valamint:

„Eddig sem voltam ritka vendég, de most már aztán ki sem jövök a Nemzetiből. Ki tudja, szeptembertől lesz-e miért bemenni oda…”

Voltak, akik a színházat siratták:

„A Nemzeti lesz a második Újszinház. És szivből sajnálom. Nem Alföldi Róbertet, mert ő egy karakán, kreativ ember, talál magának másik utat, ahol majd megkapja az őt megillető elismerést, hanem a Nemzeti Szinházat. Mert oda a légköre, a hangulata, a társulata. És mi, akik az utóbbi években rendszeres vendégei voltunk, igenis nagyon sokat veszitettünk ezzel a politikai döntéssel. És ez szégyen egy demokratikusnak hazudott országban.”

Illetve:

„Nagyon fog hiányozni ez a kis társulat és Alföldi Róbert! Az ember tragédiáját még nem volt szerencsénk megnézni, de ha kapunk rá jegyet a következő félévben biztos meg fogjuk nézni! Nagyon szomorúak vagyunk a kialakult helyzet miatt!!!!!!!”

És:

„Néhányan talán még hittük, naiv módon hinni akartuk, hogy a színház elsősorban a közönséget szolgálja, és nem a politikai játszmákat. Megint tévedtünk. Sajnáljuk.”

Virággal köszönik a Nemzetiseknek
A Nemzeti Színház nézői kedden 18 órakor egy-egy szál virággal köszönik meg Alföldi Róbertnek, a színészeknek, a Nemzeti Színház társulatának, a dolgozóknak, az elmúlt 4 évet. Az eseményt a Facebookon szervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik