Kultúra

Szombathelyen kötött ki Liszt

Sokáig kereste helyét, végül a szombathelyi egyetem koncerttermében állították fel ifj. Szlávics László Liszt Ferenc-szobrát.

„Nagy meló volt megcsinálni őket, de a fene gondolta, hogy még nagyobb meló megszabadulni tőlük” – mondta márciusi találkozásunkkor az ismert szobrász-, és éremművész, ifj. Szlávics László saját szobraira. Műtermében Örkény, Janis Joplin, Hemingway és mások portrészobrai sorakoztak, amiket jó szívvel – akár ingyen is – odaadott volna az alkotójuk, ha azok jó helyre kerülnek, ahol sokan láthatják, és őrzik. Próbálkozott iskoláknál, könyvtáraknál, színházaknál és más helyeken is, de meglepődve tapasztalta, hogy még ingyen sem nagyon kellenek.

Március óta több megkeresést is kapott, több szobor megtalálta a helyét. Mint írtuk, az Örkény István portré például a tatai könyvtárba került.

A Liszt-szobor, és alkotója még a műteremben

December 11-én a tavaly az Ötvösművészeti Biennálén díjat is nyert 160 centiméteres különleges – abroncsokból megformázott – Liszt Ferenc-szobra került – vélhetően – végleges helyére, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi központjának Zenei Intézeti Tanszéke Liszt Ferenc Koncerttermében. A szobor odakerülését Iván Ildikó kezdeményezte, az ajándékot az egyetem részéről prof. Dr. Gadányi Károly köszönte meg. A szoboravató a Zenei Tanszék hagyományos adventi hangversenyének keretei között zajlott.

„Tavaly volt a Liszt-év, a szövetségben tervezetünk egy nagy kiállítást, ami végül nem jött létre, oda szántam ezt a szobrot. Gondolkodtam azon, hol lehetne a végleges helye. Az egyik cimborámnak van egy polgármester ismerőse, mondta, hogy szól neki. Azt a választ kaptuk, hogy írjunk egy kérvényt, amit a testület megvitat, és eldönti, mi legyen a szobor sorsa. Mondtam, hogy fordítva ülnek a lovon. Ha ők tudnak egy olyan helyet ajánlani, amit én jónak tartok, akkor kapnak tőlem egy néhány millió forintos ajándékot. Nem lett belőle semmi” –mesélte márciusban a szoborral kapcsolatban Szlávics.

Szerintünk igencsak bánhatja az a bizonyos polgármester, hogy nem szerezte meg ezt a szuggesztív Liszt-arcképet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik