Belföld

Aki a jövőt építette: Schmidl Ferencre emlékeztek

Schmidl Ferenc építész, városi műszaki tanácsos síremlékének felújítása és egy új emléktábla állítása alkalmából szervezett tegnap délután megemlékezést a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület.

Schmidl Ferenc, Fejér megye ezidáig egyetlen Ybl-díjasa, Székesfehérvár kiemelkedően fejlődő időszakának, az 1930-40 es éveknek meghatározó építész egyénisége volt.

Emlékezni gyűltek össze a családtagok Schmidl Ferenc születésének 110. évfordulóján a Hosszú temetőben, mert emlékezni fontos. Az önkormányzat képviseletében Cser-Palkovics András polgármester és Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő helyezték el az emlékezés virágait és hajtottak főt a neves építesz síremlékénél, melyet maga Schmidl tervezett. Schmidl Ferenc példaértékű életművel rendelkezik, mint közéleti, és mint szakember is. Helytállása a székesfehérvári harcok idején 1944-45-ben sokmilliós értéket mentett meg a városnak.

Az ünnepségen felidézték nagyszerű életművét is: 1940-ben összeállította Székesfehérvár városfejlesztési tervét, amely a korszerű városrendezési elvek és a realitás iránti érzék jegyében készült. Schmidl Ferenc vérbeli városesztétikus volt. Székesfehérvár szépítése, polgármesterének, Csitáry Emilnek és a város építészének Schmidl Ferenc nevéhez főződik. A város évről évre szebb lett.

Anyósomtól- a most 81 éves Márta nénitől- tudom, hogy Schmidl Ferencnek volt ereje, bátorsága, hogy a második világháború idején tábornokokkal tárgyaljon. Tárgyalt, hogy megőrizze a város anyagi és emberi értékeit, hogy az embereket ne vihessék el malenkij robotra. Székesfehérvárért, városunkért hosszú évtizedekig és egy életen át mindent megtett- mondta el az ünnepségen Schmidl Ferenc unokaveje.

Majd így folytatta: fontos volt számára a jövő, a jövőt építeni. Ha épp nem dolgozott, unokáival játszott vagy éppen kerítést mázolt. Örömmel tölt el minket, hogy az első két dédunokáját még láthatta és, hogy halála előtt három hónappal megkapta- ezidáig Fejér megyében egyedül- az Ybl Miklós- díjat: több évtizedes magas színvonalú építészeti, városfejlesztési es oktató tevékenységéért, sokoldalú életművének elismeréseképpen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik