Kultúra

Udvaros nem fél Vidnyánszkytól

A Kossuth-díjas színésznő ugyanakkor mindenkinek a szemében látja a kérdést: mi lesz?

Udvaros Dorottya két igazgatóváltást is megélt a Nemzeti Színházban. Az eddig a teátrumban eltöltött kétszer öt évről és az idei első, sokak által botrányosnak nevezett premierről kérdezte a csütörtökön megjelent Heti Válasz a színésznőt.

Tony Kushner Angyalok Amerikában című művéről sokan úgy vélték, ezzel a premierrel a Nemzeti Színház igazgatójaként Alföldi Róbert aláírta a halálos ítéletét, hiszen a darabban szó esik homoszexualitásról, AIDS-ről, vallási fanatizmusról.

Amikor Udvaros Dorottya először megnézte a filmet és elolvasta a darabot, azt gondolta: „Uramisten, tényleg muszáj ezt most nekünk? A Nemzetiben? A nagyszínpadon?” De a rendező – Andrei Şerban –  és a társulat megtalálta a humor, a fájdalom, a komolyság kiváló arányát, melynek köszönhetően nagy sikerrel játsszák az előadást.

A Kossuth-díjas színésznő két igazgató vezetése alatt is játszott a Nemzeti Színházban. A 2007-es váltásról, amikor Jordán Tamás távozott és Alföldi Róbert vette át a vezetést, így fogalmazott: „Ijedten és fájdalmasan érintett minket a váltás, noha Alföldi Róberttel már sokan dolgoztunk korábban, és nagyon tehetségesnek tartottuk.”


Udvaros Dorottya Alföldi RóberttelFotó: MTI / Kollányi Péter

A mostani pályázatról azt mondta: nem fél, de mindenkinek a szemében kérdés van: mi lesz? Vidnyánszky Attiláról azt mondta: „Nem hiszem, hogy Vidnyánszky Attilától félni kellene, bár én még nem dolgoztam vele, és személyesen sem találkoztunk még. A kezdeti időszakból, Beregszászról jobban ismerem a munkáit. Ő is a világról akar beszélni, a jóról, a rosszról, de mégiscsak más módon.”

Az új vezető feladata lesz többek között „a Nemzeti Színház mint kiemelt jelentőségű és minden értékre nyitott színházművészeti műhely magas színvonalú szakmai tevékenységének irányítása”, a színház pozíciójának, a magyar színházi életben betöltött reprezentatív szerepének megőrzése és megerősítése, a magyar színházművészet hagyományainak ápolása, a kortárs színházművészet megújítása, továbbá új kortárs művek megszületésének és bemutatásának elősegítése.

A vezetői munkakör betöltéséhez szükséges szakirányú felsőfokú, továbbá jogász, illetve közgazdász végzettség. Az utóbbiak alól azonban adható mentesítés. A kiírás talányosan fogalmaz ezzel kapcsolatban, „a feltétel alól az ezen rendelkezés szerint meghatározott személyi kör mentesülhet”. Kell továbbá legalább 5 év szakmai gyakorlat valamely előadó-művészeti szervezetnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik