Kultúra

Melegszerelem a Nemzetiben

Angyalok Amerikában (Angyalok Amerikában, alföldi róbert, színház, nemzeti színház)
Angyalok Amerikában (Angyalok Amerikában, alföldi róbert, színház, nemzeti színház)

Világhírű darab Alföldi színházában

A Nemzeti Színház ma este mutatja be az Angyalok Amerikában című darabot. 2003-ban ezzel a címmel mutatták be az HBO-n azt az amerikai minisorozatot, amelyben olyan filmsztárok szerepeltek, mint Al Pacino vagy Meryl Streep. A Nemzeti most egyben viszi színre a történetet. Ez lesz Stohl első nemzeti színházi bemutatója, a börtön után. Az Angyalok Amerikában tulajdonképpen két teljes estés színdarab, melyet a világon első alkalommal egy előadásba összevonva játszanak a szerző engedélyével, Szálinger Balázs fiatal költő új fordításában.


Alföldi Róbert – Prior Walter, Udvaros Dorottya – Hannah, Rabbi, Alekszij Antedilluvjanovics Prelapszarjanov, Henry és Ethel Rosenberg szerepében, László Zsolt – Louis és Szabó Kimmel Tamás – Belize, Mr. Kamu, Caleb szerepében
Fotó: MTI / Mohai Balázs

A darabot Andrei Serban rendezi, aki most második alkalommal dolgozik a Nemzetiben. A rendező a napokban a TV2-n így beszélt a darabról: „Egyfajta forradalmat jelentett ez a darab a Broadway-n, amikor bemutatták. Nagyon erősen kapcsolódott a ’80-as évekhez, a helyzethez, a Reagan-korszakhoz, és az AIDS betegséghez, ami abban az időben nagyon izgalmas téma volt. Valami nagyon erőteljes dolgot képviselt, mert a valóságot vetítette az emberek felé. Az amerikai valóságot abban a korban. Nagyon sokan megzavarodtak a darab üzenetétől, a ’80-as, ’90-es években. Húsz évvel később ez a darab már nem annyira korszerű, a téma, az AIDS-ben szenvedő emberek témája ebben a korban nem annyira érdekes, mert a betegséget sikerült egy kicsit megismernünk. A darab most sokkal inkább az általános kérdésekkel foglalkozik, nem csak Amerikában, – bár Angyalok Amerikában a darab címe – de láthatjuk majd, hogy mindenütt jelen vannak ezek az angyalok. Tehát a darab rólunk szól, rólunk, emberi lényekről, akik válságállapotban, zűrzavarban élünk, akiknek bizonytalan a személyazonossága, hogy kik is vagyunk, milyen a kapcsolatunk egymással, mik a vágyaink, amiket közölni akarunk, tehát egyfajta emberi létkérdésről az angyalokkal kapcsolatban is.” Miközben mi is össze vagyunk zavarodva, és az angyalok is össze vannak zavarodva – tette hozzá Andrei Serban.

A ma esti bemutatón, amelynek fővédnöke Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Stohl mellett a főszerepeket Kulka János, László Zsolt, Alföldi Róbert és Udvaros Dorottya alakítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik