Kultúra

150, 130, 55! Ez meg mi?

Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola (Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola honlap)
Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola (Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola honlap)

Egy hármas évforduló, amelyre Debrecen emlékezik.

55 éves a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola. Az egyetlen olyan iskola az egész országban, amely úgy vette fel a 130 éve született háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató nevét, hogy ehhez ő maga is hozzájárult. Kodály 1957-ben avatta fel az iskolát a városban, amelyben 150 éve indult a zeneoktatás.

Ezt a három évfordulót ünneplik egy jótékonysági koncertsorozat záróhangversenyével december 2-án. Az esemény fontossága miatt a szakközépiskola volt diákjaiból zenekar, énekkar kamaraegyüttes alakult. A koncerten Gál Tamás Liszt-díjas karmester és Somos Csaba, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya vezényel.


Felvételi a Magyar Rádió Gyermekkórusába. Fotó: MTI / Kollányi Péter

A jótékonysági koncertekből befolyt összeg a szakközépiskola felújításához járul hozzá. A hangversenysorozat fővédnöke a Köztársaság Elnökének Érdemérmével kitüntetett Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, aki egész életét annak szentelte, hogy érvényt szerezzen annak a kodályi gondolatnak, amely szerint a „Kultúrát nem lehet csak úgy örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

Kodály csodagyerekként tanult meg önerőből négyféle hangszeren játszani. 18 évesen már nemcsak bölcsészkarra járt, hanem párhuzamosan a Zeneakadémiára is. Doktori disszertációját 26 évesen írta a népdalok strófaszerkezetéről. A Psalmus Hungaricus, a Háry János és a Székelyfonó szerzője mintegy ötven művet írt kifejezetten gyerekkaroknak.

Zenetanítási módszerét a mai napig világszerte alkalmazzák. Annak lényege, hogy a napi éneklés ugyanolyan a léleknek, mint a napi torna a testnek, ezért fontos, hogy a gyerekek az óvodától kezdve naponta találkozzanak az énekléssel, a zenei anyanyelv pedig a népdal legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik