Kultúra

Folytatódik a videoháború

A független színházak és a kulturális kormányzat között sajátos „háború” indult. Videóban mondják el érveiket.

Videüzenetben mondta el számos független színház vezetője – Pintér Bélától Mundruczó Kornélon át Bodó Viktorig –, mi veszne el, ha nem kapnák meg az egyébként már megítélt állami támogatásukat. A kormány ugyanis törvényi kötelezettsége ellenére sem kötötte meg az erről szóló szerződéseket az úgynevezett VI-os kategóriában nyilvántartásba vett szervezetekkel.

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) üzenetére négy nappal később az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is videoüzenetben válaszolt. Ebben Halász János politikai, Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, valamint Cser-Palkovics András bizottsági elnök fejti ki ellenvéleményét. Mint – többen súgógépről – sorolják, nagyon sok mindent támogat a kormány az operától a romkocsmákig, a könyvkiadástól a színházakig. Némi „elmúltnyolcévezés” és rossz gazdasági helyzetre való hivatkozás után annak kifejtése következik, hogy nem csak az állami támogatásra, hanem a jegybevételekre is támaszkodnia kell a szervezetnek. Az alapkérdésre (miért nem kötötték meg a már megítélt pénzekről szóló szerződéseket) nincs válasz a videóban.

Az erre megjelent FESZ viszont(video)válasz a kormány torz, igazságtalan, sokszor egyéni döntésekre épülő, a politikailag hű embereket helyzetbe hozó kultúrpolitikáját mutatja be, tényekkel, adatokkal, számokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik