Kultúra

Athéni Timon a KoMa-tól

William Shakespeare Athéni Timon darabját adja elő a KoMa társulat október 11-én, csütörtökön 20:00-tól a Régi Zsinagógában a Thealter fesztivál keretében.

A KoMa Társulat idei évadját a demokrácia témaköre mentén szervezi: arra keresik a választ, milyen felelősséggel tartozunk saját maguknak és egymásnak? Vannak-e társadalmi felelősségeink, vagy csak jogaink? Kitarthatunk-e az elveink mellett? Van-e hatása annak, ha felelősséget vállalunk a környezetünkben? Jogos elvárás-e, hogy a közösségünk feleljen értünk? Mi a válaszunk, amikor kiderül, hogy valami nincs rendben?

Elsőként Shakespeare ritkán játszott drámájával, az Athéni Timonnal foglalkozik a társulat, a darab ugyanis olyan alapvető emberi értékek válságáról szól, amelyen keresztül a Magyarországon működő politikai, társadalmi, jogi rendszerről, azaz jelen demokráciánkról is fel tudnak tenni kérdéseket.

A próbafolyamat során vendégül látták Cságoly Kristófot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai Gyakorló Gimnáziumának tanárát, aki a demokrácia kialakulásáról tartott előadást és beszélgetést az alkotóknak. Szóba került az angolszász típusú rendszerek kialakulása, az európai és magyar középkori királyságok és császárságok, az ezt követő monarchiák története, a királyok, az egyházak, a nemesek, parasztok és polgárok mindenkori küzdelme a hatalomért. Beszélgettek a 19. században kialakuló pártokról, a mai rendszereket meghatározó formákról és a 20. század demokráciáiról, diktatúráiról. Emellett „felfrissítették”, átdolgozták a shakespeare-i szöveget, ugyanis a dráma utolsó magyar fordítását Szabó Lőrinc készítette el 1935-ben (majd átdolgozta a szöveget az ötvenes években), így nyelvezete, szóhasználata a mai fülnek néhol eléggé idegen.

A színpadra állításhoz az alkotók az egyik legnehezebb színházi formát választották: a játéktérben nem lesznek sem díszletek, sem jelmezek. Minden figyelem a szövegre, a színészi játékra, a színészek hangjára, testére, mozdulataira, térben elfoglalt pozíciójukra irányul.

Fotó: Wágner Csapó József

Az előadás – melynek tantermi változatát a szentesi drámaisok is láthatják ugyanaznap délután – október 5-ei bemutatójával nem csak a KoMa évada vette kezdetét: egyúttal a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház is ezzel a produkcióval nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik