Kultúra

Ki a legjobb birkában Vásárhelyen?

A „fakanalak lovagjai” három ételcsoport elkészítésében mérhetik össze főzőtudásukat szeptember 29-én, szombaton délelőtt a hódmezővásárhelyi Népművészeti Házban.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fesztiváljának célja a hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. Szent Mihály napjára három főzőversenyt hirdettek meg: „Mindönt, ami birka”, a helyszínen elkészítve, lehetőleg a nevező csapatok településére jellemzően.

Dörölyéket tradicionális vásárhelyi túros és szilvalekváros, illetve egyedi, az ország más tájegységein alkalmazott töltelékekkel, sütve-főzve várnak. A Herczeg Mihály emlékversennyel a város paraszti ételkultúrájának és feledésbe merült receptjeinek kutatója előtt tisztelegnek a szervezők; olyan „vásárhelyikumokkal” lehet nevezni, amelyek nemcsak az idelátogató vidékieknek, hanem az itt élőknek is újdonságot és különleges gasztronómia élményt jelentenek. Erre a versenyre komplett menüsorral is készülhetnek a főzőtudományukat bemutatni kívánó csapatok – leves, egytálétel, édes és sós sütemény kategóriában.

Nevezni 2012. szeptember 27-ig csapattal vagy egyénileg lehet Csáki Zsoltnál, a Dél-alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnökénél, valamint Sonkoly Ágnes főszervezőnél a Kossuth tér 5. szám alatti Bankpalotában lévő Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik