Kultúra

Jön a Thin Lizzy

Soha nem játszott még Magyarországon a Thin Lizzy, de most fog: a hard rock történetének egyik meghatározó ír csapata november 13-án a Petőfi Csarnokban (PeCsa Music Hall) ad koncertet. Az este annak ellenére is izgalmas lehet, hogy a zenekarral azonosított frontember, Phil Lynott már több mint negyed százada halott.

A Thin Lizzy olyan korszakalkotó dalok előadója volt, mint a „Whiskey in the Jar” (1973), a „The Boys Are Back in Town” (1976), a „Don’t Believe a Word” (1976) vagy a „Cold Sweat” (1983), a csapat az 1969-től 1984-ig terjedő másfél évtized alatti működésével zenészek egész generációjára volt hatással világszerte.

Az 1969 decemberében Dublinban alakult együttes valósággal berobbant friss hangzásával és szokatlan megjelenésével a zenei életbe. Az első korszak tizenkét albuma közül több a brit slágerlista élén kötött ki, közülük is az 1976-ban kiadott Jailbreaket a hard rock egyik csúcspontjaként szokás emlegetni. A Thin Lizzy az elsők között teremtett kapcsolatot a népzene és a rockzene között: a „Whiskey in the Jar” eredetije egy ír népdal volt a 17. századból.

A Thin Lizzy meghatározó egyénisége az énekes, basszusgitáros, dalszerző Phil Lynott volt. Az 1949-ben született zenész édesanyja ír, édesapja afro-guyanai származású volt, viharos gyermekkora és a családi konfliktusok visszaköszönnek dalszövegeiben. Phil Lynott igazi költő volt, a szövegek más szerzeményeivel együtt verseskötetként is megjelentek.

A nyolcvanas évek elejére Lynott szenvedélyei rabjává vált, ez vezetett először a Thin Lizzy feloszlásához, majd 1986-ban a zenész halálához – mindössze 36 éves volt. Emléke ma sem merül feledésbe: 2005 óta életnagyságú bronzszobra áll Dublinban, életét több regény, film, kiállítás is feldolgozta. Több világhírű zenekar is tiszteletét fejezte ki egy-egy Thin Lizzy-dal feldolgozásával, köztük a Metallica (Whiskey in the Jar), a Smashing Pumpkins (Dancing in the Moonlight) és a Mastodon (Emerald) .

A Thin Lizzy (amelyben még az aranykorban olyan zenészek is megfordultak, mint Gary Moore gitáros vagy a később az Ultravox frontembereként ismertté vált Midge Ure) 1996-ban ismét koncertezni kezdett, igaz, újabb stúdióalbum már nem készült. A felállásban napjainkra Brian Downey dobos maradt az egyetlen alapító tag, de Phil Lynott-tal zenélt Scott Gorham gitáros és Darren Wharton billentyűs is. Mellettük Damon Johnson gitáros, Marco Mendoza (Whitesnake, Ted Nugent) basszusgitáros és Ricky Warwick (Almighty) énekes alkotja a Thin Lizzyt.

A november 13-i budapesti koncertet szervező Concerto Music tájékoztatása szerint a zenekar sok év tervezgetés után idén belekezdett egy új album rögzítésébe. Scott Gorham gitáros ezzel kapcsolatban közölte: a vállalkozás a fényes múlt miatt kockázatos, de a közönség elvárása, az aktuális felállás összhangja, illetve Ricky Warwick szövegírói képessége egyértelművé tette számukra, hogy időszerű és lehetséges egy új Thin Lizzy-lemez elkészítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik