Kultúra

Európai vonósnégyes-fesztivál Fehérvárcsurgón

hegedű (hegedű, )
hegedű (hegedű, )

Több ország művészei is részt vesznek a fesztiválon

Holland, cseh és francia együttesek részvételével rendezik meg az Európai Vonósnégyes Fesztivált szeptember 21. és 23. között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban.

Fekete Ágnes, a rendezvényt szervező Károlyi József Alapítvány kulturális munkatársa elmondta, hogy az immár harmadik alkalommal megrendezett programsorozaton a holland Rubens Quartet Bach-, Beethoven- és Bartók-művekből ad ízelítőt. A cseh Bennewitz Quartet Haydn-, Janácek- és Beethoven-műveket tolmácsol, a francia Quatuor Zaide pedig Mozart, Xenakis és Beethoven vonósnégyeseivel lép pódiumra.

A pénteken este fellépő holland együttest az amszterdami Holland Vonósnégyes Akadémia és a berlini Hanns Eisler Főiskola egykori növendékei alapították azzal a céllal, hogy játékukkal a múlt és a jelen vonósnégyes irodalmának kevésbé ismert műveire hívják fel a zenekedvelők figyelmét.

A szombaton koncertet adó 1998-ban alakult cseh Bennewitz Quartet ismert darabok új perspektíváit igyekszik bemutatni. Játékukkal számos elismerést szereztek már, akárcsak a vasárnap este bemutatkozó, 2009-ben alakult francia vonósnégyes. A ProQuartet Egyesület együttműködésével, a budapesti francia és cseh intézet, a budapesti holland nagykövetség, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint Székesfehérvár önkormányzata támogatásával megrendezett fesztivállal a klasszikus zenekultúra hazai terjesztését szeretné segíteni a Károlyi József Alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik