Kultúra

Óriási elismerést kap Paul McCartney

A Becsületrend tiszti fokozatával tünteti ki Paul McCartney zenészt a francia elnök - jelentette be hétfőn Francois Hollande hivatala.

A legmagasabb rangú francia állami elismerés átadásának ceremóniája szeptember 8-án szombaton lesz. A kitüntetést korábban a művészvilág olyan kiválóságai is megkapták, mint Clint Eastwood vagy Liza Minnelli.

A Becsületrendet még Bonaparte Napoleon alapította 1802-ben. A kitüntetésnek három fokozata van: a lovagi, a tiszti és a parancsnoki. Az elismeréssel nem jár pénzjutalom, a kitüntetetteknek maguknak kell megvenniük a medált – a fokozattól függően 169-700 eurós áron – egy arra felhatalmazott ékszerésztől.

A 70 esztendős McCartney a popzene történetének legnagyobb hatású dalszerzője. Korában II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte munkássága elismeréséül.

Paul McCartney a Beatles együttes tagjaként John Lennonnal közösen jegyezte a zenekar örökzöldjeit, köztük a Yesterdayt, amelyet valójában egyedül írt. Pályafutása töretlenül ívelt felfelé hosszú szólókarrierje során is. Legutóbb II. Erzsébet uralkodásának gyémántjubileumán és a londoni olimpia megnyitóján ünnepelte előadását a közönség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik