Kultúra

Így nyomta a Beatles 50 éve

Az első tévéfelvételt 1962. augusztus huszonkettedikén rögzítették a bandáról. Ekkor dobolt másodszor a gombafejűekkel Ringo Starr.

Korábban már írtuk, hogy sokan a Beatles megalakulását ehhez az időponthoz kötik, hiszen ekkor állt össze a később elképesztő karriert befutott zenekar. Ugyan az előző dobossal, Pete Besttel már évek óta játszottak, és főleg a hamburgi vad években sikereket is értek el, és megalapozták a hírnevüket, de „a rockzene csúcsaira szóló belépőt” otthon, Liverpoolban váltották meg.

Íme a Leiber-Stoller által jegyzett Some Other Guy című szám – az első Betles tévéfelvétel:

Miután Brian Epstein menedzser két nappal korábban kirúgta Pete Bestet, 1962. augusztus tizennyolcadikán már Ringo Starr lépett fel John Lennonnal, Paul McCartney-vel és George Harrisonnal. Ez a koncert egy Port Sunlight nevű faluban zajlott. Rá négy nappal a liverpooli Cavern Klubban álltak színpadra, s erről a buliról a helyi Granada TV-nek köszönhetően tévéfelvétel is készült. Ez az első mozgóképes dokumentum a zenekarról.

A doboscsere még a rajongók egy része számára fájó seb lehetett: a szám végi tapsból kihallatszik a „Pete-et akarjuk!”- kiáltás. Lennonék azonban ragaszkodtak Ringóhoz, a két hónappal később megjelent kislemezükön is ő dobol.

A „Love Me Do” a beatlemánia kezdetét jelentette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik