Kultúra

Büdös sportolók és erszényes oroszlán [Heti tévéajánló]

Strukturális okok miatt átállunk a heti tévéajánlók rendszerére, hogy a szórakoztatófaktor emelésének igényét már ne is említsem.

Elvégre a nagy dolgok csúnya véget érnek, erről is szól a Megaszörnyek pusztulása, mely 20:15-től látható a Spektrumon szerdán. Jóval a dinoszauruszok után alakultak ki a különböző földrészeken azok a hatalmas madarak, gyíkok, emlősök, melyek közül Afrikában még él pár faj (elefánt, orrszarvú), máshol ugyanolyan hirtelen tűntek el, mint a dínók (pl. Ausztráliában volt erszényes oroszlán, ragadozó kenguru). A miértekre is megkapjuk a választ.
Akit jobban izgatnak a Könnyed erkölcsök, azok ezen a címen egy angol vígjátékot nézhetnek meg 21:20-tól a Viasat3-on, amely a 20. század elején játszódik, s amelyben egy fiának (Ben Barnes) és családjának tisztes házasságból nyugodt jövőt vizionáló mama (Kristin Scott Thomas) azzal kell szembesüljön, hogy csemetéje egy dél-franciaországi nőt (Jessica Biel) vett el, aki nem az a kifejezett álomparti a mama szemében – és a francia lányt sem kell félteni. És akkor összecsapnak a nők…

Csütörtökön azt figyelhetjük meg, ahogy egyrészt a nagyszerű Dubrovnikban semmi sem változott már évszázadok óta, másrészt Bujtor István, Medveczky Ilona, Psota Irén és Ajtay Andor (no meg a bérgyilkos szerepében Harkányi Endre!!) elparodizálják kedélyesen, a szocialista filmipar nagyobb dicsőségére a rothadó nyugat kémfilmjeit Az oroszlán ugrani készül című filmben Révész György irányítása alatt, hogy aztán Bujtor már a nyugati minták alapján készítse el az Ötvös Csöpi-filmeket, vagyis kisüljön, hogy a hivatalosan lenézett “kultúrmocsokra” itthon is van igény. 21:35, Duna TV.

Nyáron nyári filmeket jó nézni, mondta a nagynéném szomszédja, és igaza volt. Ezért pénteken 21:20-kor egy pohár sörrel, avagy fröccsel a kezünkbe elhelyezkedünk a tévé előtt (az 50 éven felüliek átlag napi hatórát tévéznek, ebből ma csak két órát kellene ebbe a filmbe feccölniük), és mehet a Sok hűhő semmiért, Kenneth Branagh 1993-as remeklése egy olasz birtokon. Igazi reneszánsz film ez életörömmel, énekszóval, csodálatos vidékekkel, miközben Emma Thompson zrikálja a rendezőt, Robert Sean Leonard Kate Beckinsale-hez fűződő románca már nem ennyire kedélyes, ott van még Denzel Washington, Keanu Reeves és az ütődött szomszédok közt maga Michael Keaton. És a toszkán lankák. És Shakespeare szövege Mészöly Dezső briliáns fordításában. Ja, a tévé elé táborozás után a Viasat3-ra tessék kapcsolni.

Szombaton belevetjük magunkat a férfiélet kihívásaiba. A svéd vidéken általában curling-csapatok és death metal együttesek teremnek, most azonban beteszi a lábát a szőke, magassarkús bombanő – és ezzel nemcsak pár kamasz hormonháztartását, de a kisvároska életét is felborítja. Mivel a 60-as években járunk, a fiúk filmet akarnak forgatni, melynek főszerepére természetesen az alfanőstényt kérik fel. A svéd szépség vizuális befogadásához 21:10-kor kell a Duna TV-re tekerni. 
Visszaugrunk az időben egy jó 80 évet, és áthurcolkodunk Angliába. Oscar Wilde vázolta fel egy ifjú arcképét, Dorian Grey miután felfedezi szépségét, paktumot köt az ördöggel, hogy mindig ilyen marad (persze a szépség felfedezéséhez a mávészet, vagyis egy festett arckép kellett, ó, optimista Wilde!), és lassan alámerül az élvezetek ingoványába. E héten már másodszor ajánlunk Ben Barnes-főszereplős filmet, a partnerek változnak: Rebecca Hall és Colin Firth (22:50, Viasat3). 
Bezzeg Amerika! Ott nem ilyen rózsás a helyzet, Billt (Aaron Eckhart) megcsalja a felesége, munkáját utálja, de Ne hagyd magad, Bill! Egy problémás kamasz (Elizabeth Banks) és egy eladónő (Jessica Alba, na persze) megjelenése már jobb kedvre deríti, de hát kit ne derítene. Bill 23:00-kor érkezik a film+-on. 

De azért a nőknek sem könnyű, itt van például A hercegnő, nemesi család, birtokok, kosztümös 18. század, és mégis gondok egy érzéketlen férj (Ralph Fiennes) oldalán, úgyhogy szerelem, sőt szerelmi háromszög kerekedik a dologból korunk egyik legjobb forgatókönyvírója (Anders Thomas Jensen) és egy magyar operatőr (Pados Gyula) által, no meg Saul Dibb rendezőnek is van köze a dologhoz, és az élete tán legjobbját alakító, a címszereplőt megformáló Keira Knightley is megemlítendő – 19:35, Duna TV éspedig vasárnapon
Mivel mindenki olimpiát néz, még ha az a páros szinkronugrás előselejtezőjének hajnali ismétlését is (avagy hogy lesz drog a sport), nem tudtam kihagyni a Discovery Channel 22:00-kor kezdődő, átverős című Tudomány a sport mögött sorozatának epizódját sem. Edzéstervek, a dopping, a táplálkozás és még sok egyéb dolog eszünkbe juthat egy ilyen ismeretterjesztő filmcímről, de az, hogy külön szakember foglalkozik a sportolók szagával (egyébként a NASA kötelékében)? A műsorból kiderül, melyik sport művelői közül kerülnek ki a legbüdösebbek (én a sakkra tippelnék, pfú, azok a szvetterek) – ki ne hagyják.   
De sportok, szagok ide vagy oda, azért egy jó, titokzatos krimit a legjobb este, lefekvés előtt megnézni a klasszikus iskolából, mondjuk Sidney Lumet 1997-es Manhattanre leszáll az éj című darabját, melyben Andy Garcia mellett Ian Holm, Richard Dreyfuss és James Gandolfini gubancolja össze a szálakat. 23:35-kor tessék a Viasat3-ra kapcsolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik