Kultúra

A tévében: bűnözők és párkapcsolatok

A mai filmekben vagy bűnöző valaki, vagy magánéleti zűrben van - Lino Venturától Holly Hunterig.

21:00, Film Mánia, Az igazi
Lasse Hallströmnek ma két filmje is megy ma, pedig nincs születésnapja, mi azt választottuk, amiben egy vénlány (Holly Hunter) megtalálja az igazit (Richard Dreyfuss), akit azonban a családja túl öregnek talál hozzá. Így a nőnek minden tudására szüksége van, hogy a férfit is megtartsa, és a családját is meggyőzze.

21:05, TV2, Nyerő páros
Ha ma valaki azzal a tervvel állna elő, hogy Jean-Claude Van Damme-nak el kell kapnia Mickey Rourke-ot úgy, hogy Denis Rodmant is megkapja társnak, jó kis retró lövöldözős filmet hozna össze (lásd A feláldozhatóak), elég jó ötletnek tűnne a megvalósítás. De 1997-ben is ez volt a helyzet? Nem a kiöregedő Van Damme és a kudarcos Rourke kétségbeesett összehozása egy aktuális sztárral a helyzet állása? Próbáljuk meg a mából nézni ezt az akciófilmet. 

21:35, Duna Tv, Hannah és nővérei
A Kutyaszorítóban hallhatunk egy utalást Woody Allenre a viccmesélés kapcsán, hát az is egy vicc, hogy ezt a filmet állandóan adják a tévék, a Manhattan (és a Fogd a pénzt, és fuss!) mellett ez “a” Woody Allen-film hazánkban. A témája miatt biztos: három lánytestvér közül az egyik férje beleszeret a másik testvérbe, míg a harmadik rájön, hogy egy vicces hipochonder (na, ki játssza), nem is olyan rossz fej, mint ahogy az elsőre látszott. A többieket olyanok alakítják, mint Michael Caine, Barbara Hershey, Mia Farrow, Diane Wiest. Jó megnézni azért.

22:40, film+, Szökésben
A 90-es években kevés dolog nézett ki jól, minden gimnazista fiú favágóinget hordott, vagy lapozzuk csak fel a Família Kft. díszlettárát – de még Hollywood is idétlen volt, nem véletlen, hogy Kurt Cobainék hoztak csak valami friss energiát a korszakba. Vegyük hozzá, hogy Kim Basinger és Alec Baldwin egy Bonnie és Clyde-történetben még rosszabbul nézett ki, előbbi ugyanis csak hátulról megvilágítva, egy szál kombinéban volt hatásos színész, utóbbi pedig a 21. század előtti filmjeiben borzalmas ellenszenves volt. Na, aki tehát egy kis nosztalgiára vágyik, nézze meg ezt a filmet, és becsülje meg magát 2012-ben.

23:05, m1, Menekülésre ítélveEgy bűnöző visszatér, hogy bosszút álljon árulóin: ez a csodálatosan egyszerű krimi-alaptörténet akkor működik, ha a főhős kellően kemény, szomorkás, melancholikus, fenyegető, sármos – és ehhez nekem tökéletes az 1960-as Lino Ventura. Claude Sautet (Borsalino, Dermedt szív) filmjében az a Belmondo is játszik, aki ugyanebben az évben egy bizonyos Jean-Luc Godard Kifulladásig című korszakos filmjében is játszott egy szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik