Kultúra

A tévében: itt az olimpia

Az olimpia hivatalos megnyitója előtt már zajlik a játék, és Tommy Lee Jonesnak még a szurkolókra is vigyáznia kell.

20:40, Duna Tv, Brazília-Egyiptom olimpiai labdarúgó-mérkőzés
Egy nappal a hivatalos megnyitó előtt már olimpiai sportot nézhetnek a sportrajongók – szegény asszonyok, épp csak véget ért az EB, máris jön az újabb sportadag. Nem is kevés, egészen augusztus 12-ig zajlanak majd a játékok, 205 nemzet 302 versenyszámban küldi sportolóit az aranyért. Tudták, hogy egykor olimpiai sportág volt a kötélmászás, a kötélhúzás, a vízben siklás, a szóló(!) szinkronúszás, sőt a párbajozás is (bábukra kellett lövöldözni, nehogy a híres jelmondatot “Nem a győzelem, a részvét a fontos”-ra kelljen módosítani). A Londoni Olimpia jelmondata egyébként Inpsire a Generation, azaz Ösztönözz egy nemzedéket! – reméljük, minél több magyar sportoló lesz képes diadalával sportolásra ösztönözni a gyerekeket-felnőtteket egyaránt.

21:05, TV2, Szemtelen szemtanúk
Ebben a filmben egy szőrös orrú zsaru kell beköltözzön a pompomlányok szállására, aminek más nagyon örülne, neki azonban egyrészt az életüket kell megmenteni, másrészt teljesen megbotránkozik a hajrálányos élettől és viselkedéstől. Tommy Lee Jones és egy osztag csinos tinilány egy krimivígjátékban.

22:00, National Geographic, Különleges építmények: a londoni Olimpiai Stadion
Az olimpiának a sportrajongókon kívül az építési vállalkozók örülnek a legjobban, hiszen tervezhetnek, bonthatnak, kivitelehetnek egy csomó dolgot. Az Olimpiai Stadion 486 millió fontba került, és a Happold tervezőiroda alkotása, amely amúgy a dán Nemzeti Operaházat, a híres berlini Meggyilkolt Zsidók Emlékművét vagy az Arsenal új stadionját is tervezte. Mivel az egész olimpia a fenntartható fejlődés jegyében lett kitalálva, a stadion “szétszerelhető”, így az ünnepek alatt 80 000 ember befogadására alkalmas létesítmény 25 ezresre “szűkíthető”. 

23:45, m2, Jelenetek egy házasságból
Ezt nemrég ajánlottam, de most újra megteszem – ha valaki még nem érti, hogy lehet egy párkapcsolatban gyűlölni valakit, ugyanakkor a nélküle való élet képtelenség, ha valaki nem tudja, hogy fordul át egy verekedés szeretkezéssé – Bergman elmondja Liv Ullmann és Erland Josephson hathatós segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik