Kultúra

Bergman házában próbál Liv Ullmann

A három éve elhunyt Ingmar Bergman egykori otthonában próbálja legújabb darabját egy oslói társulat, beleértve a világhírű rendező egykori élettársát, Liv Ullmannt is.

A színészek egy héten át tartanak olvasópróbákat Eugene O’Neill Utazás az éjszakába című művéhez a Farö szigetén álló házban – nyilatkozta csütörtökön a darab tervezett főszereplője, Liv Ullmann.

A világhírű színésznő “hihetetlennek” nevezte, hogy 45 évvel Bergman Hammars nevű házának felépítése után színházi munkával tér vissza a Svédországhoz tartozó szigetre. Ullmannt a hatvanas években több évig tartó kapcsolat fűzte a rendezőhöz. A ház “Ingmar, az én és a lányunk számára épült” – mondta a 72 éves norvég színésznő.

A lakóházat a pár lánya, az íróként sikereket arató Linn Ullmann-nak köszönhetően sikerült “művészteleppé” alakítani. A 43 éves írónő egy oslói üzletembert győzött meg arról, hogy vegye meg az épületet, és bocsássa a Bergmangardarna (Bergman Birtok) nevű alapítvány részére.

Halálakor Ingmar Bergman négy ingatlant birtokolt a szigeten, végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a legtöbbet kínáló ajánlattevőknek adják el a házakat, és vele együtt az ingóságokat is. A svéd kormány már akkor jelezte, hogy az állam nem lép közbe a rendező otthonának számító sziget megóvásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik