Kultúra

A huszadik művésztábor kezdődik Sarródon

Pénteken, július 27-én nyitja meg kapuit az idén 20 éves fennállását ünneplő Ferenczy József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor Sarródon.

Az idén anatómiát tanulnak, majd pedig a tájban helyezik el magát az alakot, az embert. Ezenkívül új technikaként a viasztechnika szerepel a programban. Az alkotótábor tíz napos programjában több téma, technika és vezető művész is szerepel, “ennek megfelelően, kit mi érdekel, naponta szokott változni a résztvevők száma, úgy 25 és 40 fő között mozogva”, mondta el Ferenczi Katalin táborvezető. Az idén Bécsből, Kismartonból és Németországból is jelentkeztek.

Az alkotótábor a pedagógus Ferenczi – házaspár hagyományteremtő gondolata alapján, a sarródi Polgármesteri Hivatal támogatásával 1992. évben kezdte meg működését. Ferenczi József festőművész és rajztanár, mint az alkotótábor művészeti vezetője, indította el ezt a szép kezdeményezést. 2003-tól a tábor ténylegesen is Sarródra került.. Minden évben július második felében nyitja meg a tábor kapuit, időtartama 10 nap, a zárókiállítás augusztus első vasárnapjára esik. A holnapi, első napon mintegy évadnyitóként, ismerkedésként hagyomány- és értékőrző napot tartanak a Hidegségben, a Grubits pajtában. Többek között Grubits János fafaragóművész vagy Hopp Erzsébet népművész irányításával faragással, korongozással, kopjafa faragással, csuhéfonással és kosárfonással is megismerkedhetnek a résztvevők.Gazdag program, vezető művészekkelA tíznapos tábor során Kleinheincz Magdolna festőművésszel sajátítják el az anatómia alapjait, Borbély Károly festőművésszel Fertőszéplakon, a Káptalandombon rajzolnak, festenek majd, Fejér Zoltán festőművész, a tábor vezető művésztanára “Táj és ember-alakrajz” mottóval tart foglalkozásokat.
Sopronba, a botanikus parkba is terveznek kirándulást, ahol természetesen szintén “dolgoznak”: Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikusművész irányításával a park különleges fáit, növényeit rajzolják meg. Czanik Ferenc festőművésszel akvarellt festenek, a viasztechnika titkait pedig Bokán Csilla és Szepes Péter festőművészek ismertetik meg a résztvevőkkel.Zárókiállítás augusztus 5-én. De lesz filmvetítés, színházlátogatás, zenei est, költői est is. A tábor munkáiból hagyományosan zárókiállítást rendeznek, melyet augusztus 5-én, vasárnap nyitnak majd meg a sarródi Ferenczi Művelődési Házban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik