Kultúra

Gigashow és újabb kirúgások a közmédiában

tévé-vezérlő (televízió, vezérlő, )
tévé-vezérlő (televízió, vezérlő, )

Miközben a napokban még kollégáknak adták át a „közös megegyezéses” szerződésbontásról szóló levelet, gigantikus performansszal mutatta be új arculatát az MTVA.

Mostanáig teljes titokban tudta tartani a közmédia, hogy július 27-étől minden csatornájának, beleértve a rádiót és az MTI-t is, új arculatot ad. Az ezt bejelentő sajtótájékoztató egy kicsit olyan volt, mintha Frabato, a mágus rendezte volna David Copperfield irányításával. A szinte teljesen lesötétített hatalmas stúdióban feketébe és fehérbe öltözött hostessek kísérték a hófehér kanapékhoz a megilletődött résztvevőket. Aztán, hogy még nagyobb legyen a döbbenet, egy IKEA-s kancsót nyomtak a kezükbe, amiben egy árva szumátrai díszmárna fickándozott narancssárgán, fekete csíkokkal. A halacskát a show kezdetén mindenki egy hatalmas akváriumba öntötte, ami a mi megfejtésünk szerint a zsenge állatkínzás mellett talán azt szimbolizálta, hogy a közmédia mostantól nemcsak kiszolgálja a nézőket, de mint igazi közösségi média be is vonná a tartalmak előállításába.

Apple

Amíg azon gondolkodtunk, hogy miként valósult meg eddig a nézők „kiszolgálása”, egy iPad-et nyomtak a kezünkbe, és szigorúan figyelmeztettek minket, hogy amíg nem szólnak, még véletlenül se indítsuk el a rákészített videót. Ezért sajnos a következő attrakcióról félig le is maradtunk, ugyanis valóban senki nem szólt, hogy akkor mehet a nyomkodás. Mi pedig fegyelmezett újságíróként nem akartunk belerondítani a láthatóan nagyon kitalált előadásba.

Közösség

Amikor Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója a pulpitusra lépett, túl voltunk már a repülő emberen, a közös, ám egyben értelmetlen zsinórhúzogatáson, és kiszúrtuk a vendégek között a pitonját Vancsik Zoltán nevű egerekkel etető Kosztolányi Dénest. Böröcz István azonban nem hagyott minket elkalandozni. Szalai Annamária köszöntése után rögtön a lényegre tért, és az iménti dilemmánkat is megpróbálta feloldani. “Egy innovatív megoldással valamennyi nézőnk szereplőjévé válhat műsorainknak, vagyis a televíziózás közösségi cselekvéssé válik. A közmédiában egy közösség alkotó személyiségének tekintjük a nézőt. Arra fogunk törekedni, hogy az internet, a webkettő és az applikációk világával a fiatalokat is elérjük. Olyan tartalmat állítunk elő és juttatunk el a fiatalokhoz, amelyek alakításában személy szerint rájuk is számítunk. Milliók érezhetik meg, hogy a televízió nem tőlük távol létezik, hanem velük együtt válik teljessé. Ez a mi missziónk, a közösségi televíziózás és rádiózás megteremtése.”


Böröcz István vezérigazgató bemutat
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Gazsó L és Jáksó

Hogy ez az innováció ugyan miben is teljesedik ki, azt nem tudtuk meg. De az a gyanúnk, hogy a vezérigazgató nem Gazsó L Ferenc innovatív és valóban újszerű reklámozási szabályaira gondolt. Mint ahogyan a Marslakók, nézőinek keresztnevükön szólítása sem lehet az a zseniális újítás, ami megérhet évente sok tízmilliárdot az adófizetőknek. De sok időnk nem volt gondolkodni, mert a közmédia új logói valóban jól sikerültek. A Vida Zoltán vezette csapat által tervezett egységes arculat alapmotívumait a tűz, a víz, a levegő és a föld jelképrendszere adja, mindegyik alapja a kör. Így lett az M1-ből egy átszúrt kör, vagy az MTI-ből egy szemafor.

A tűz, a víz, a föld, a levegő

Az MTVA közleménye persze ennél szebben fogalmaz: “Az arculatot egy letisztult képi világ jellemzi, amely a természetből indul és mindennapjainkból is merít. A négy őselem – a tűz, a víz, a föld, a levegő – , vagyis az élet jelenik meg a szimbólumokban. A logók alapja a kör. Ez az ősi, szakrális jel a végtelen egység, a folyamatosság, a teljesség szimbólumaként évezredek óta jelen van az egyetemes emberi kultúrában.” A bemutatón ehhez Böröcz István még hozzátette, hogy a „közmédia a képek mögött egy filozófiát és egy értékválasztást is képviselni kíván”. Hogy ez mi is pontosan, ezt a folyosón próbáltuk megtudni a cég dolgozóitól, de akivel beszéltünk, csak a legutóbbi létszámcsökkentésről panaszkodott.


Az új logók

Kiakadt szülők

A közmédiában ugyanis újabb „elbocsátási” hullám zajlott. Úgy tudjuk, hogy egytucatnyi embernek ajánlották fel a „közös megegyezéssel” történő szerződésbontást. Listán szerepel négy nyelvet beszélő, évtizede a Magyar Rádióban dolgozó riporter és gyesről visszatért kismama is. Thész Gabriellát, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetőjét pedig egyszerűen nyugdíjba küldték. A Grammy-díjra jelölt világhírű, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karnagy nyugdíjazásán a szülők is kiakadtak. Közleményükben azt írták, hogy “megdöbbenéssel és értetlenséggel fogadtuk a hírt, mert Gabi néni már készült a 2012/2013 évadra, konkrét felkérései, tervei voltak a kórussal”. “Thész Gabriella életművéhez, emberségéhez méltatlannak és erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk az eljárást, és tiltakozunk ellene.”

Thész Gabriella helyére Matos Lászlót és Kabdebó Sándort kérték fel. Az MTVA azt is közölte, hogy szerződéskötés előtt áll a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskolával. Ez az intézmény biztosítja hosszú ideje a kórustag gyermekek zenei és iskolai képzését. Az együttműködés zavartalanságát a most létrehozandó Művészeti Tanács fogja biztosítani, amelynek az MTVA mellett tagja lesz az iskola igazgatója, a szülők és a diákok képviselője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik