Kultúra

A tévében: kémek, ufók, gyilkosok, Füst Milán

Szép és szexi ügynökök ügyködnek Vincent Casseltől Monica Belluccin át Jean-Claude Van Damme-ig, aztán Füst Milán is színre lép. Meg egy sorozat.

21:00, Film Mánia, Kémek közt
Mr. és Mrs. Smith menni Franciaország, pontosabban fordítva, Brad Pitt és Jolie akcióvígjátéka egy évvel fiatalabb, mint ez a szintén házas, szintén sokak számára istenített két színésszel működő film. Monica Bellucci és Vincent Cassel tehát kémeket alakít, ügynököket, akik épp házaspárt játszanak, amikor Libanonba mennek, hogy egy fegyverszállítmányt megsemmisítsenek. De nem mennek a dolgok olyan simán, a nőt elfogja a rendőrség, a táskájában drogot “találnak” – valaki csapdát állított neki, így két választása van: leleplezi magát vagy börtönbe vonul. Persze egy akciófilmben mindig van harmadik választás is… A lényeg persze ez: szép emberek jól mutatnak fegyverrel, a francia mozi pedig megpróbálja sokadszorra hazai pályán lenyomni Hollywoodot. Nem fog menni, de a film egy próbát megér.

21:05, TV2, Vakvágányon
A kedd esti változatosság is gyönyörködtet: a francia kémekkel egy időben amerikaiakkal is találkozhatunk. Jean-Claude Van Damme ügynöke egy tolvajjal robog egy vonaton, ami biológiai fegyvereket és utasokat is szállít. Hogy miért jó ez pontosan, azt senki sem érti, hisz a fegyvert megszerezni akarók épp ezt használják ki – túszul ejtik az utasokat. Persze érkezik Mr. Pörgőrúgás – de azért Hollywood sem megy olykor a szomszédba némi fafejűségért. 

23:00, National Geographic, Legenda vagy valóság?Ufók éjszakája
1997-ben történt, hogy Arizona állam déli része felett V alakú repülő tárgyat látott több száz ember. Ufó volt vagy egy nagy bumeráng? A tudósok tíz évre rá próbálják a tudomány segítségével megadni a választ. 

23:05, Viasat3, Terepen
A Southland című zsarusorozat 2009-ben indult az NBC amerikai országos adón. Utóbbi azért érdekes, mert így sokkal több kompromisszumot kellett hozni, ami egy kemény, külvárosi témájú, már-már dokumentarista bűnsorozat esetében öngyilkosságnak tűnik. Elvégre az ilyesmit az ember a kemény akciókért, a durva sztorikért akarja látni. A sorozat jelenleg épp ennek is issza a levét, hisz átkerült a kábeladadóra, a TNT már a harmadik évadot rendelte meg. Mi meg láthatjuk a pilotot, vagyis a legelső részt, tipikus kezdéssel: az újonc csobban a mélyvízben, és Los Angeles rossz hírű külvárosi részei felérnek egy Mariana-árokkal. Itt van tehát a Terepen.

23:50, m1, Századfordító magyarok: Füst Milán
Annyi ügynök, kém, rendőr és ufó után az éjjeliőrök jártak megint a legjobban, hisz megnézhetik a Füst Milánt bemutató epizódját egy hajdani jó kis kultúrtörténeti sorozatnak – volt idő, amikor még profik, profin dolgoztak a köztévében, mert nem kizárólag a politikai megfelelés volt a szelekciós elv. Füst Milán óriási elismerésnek örvendett kortársai és tanítványai-rajongói körében, amire rá is játszott, de aminek meg is volt a hihetetlen mesterségbeli, tudományos háttere, felkészültsége, gondolatisága. Füst nem a szokásos könnyen azonosulható, érzelmi én-szerepeket használó költő volt, sokkal gondolatibb volt, ezért a nagyközönség kevésbé ismeri, kicsit talán megijed tőle, de a 20. század egyik legjobb magyar regénye, A feleségem története azért csak hozzá köthető – olvassuk csak el, még ha nem is vagyunk éjjeliőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik