Kultúra

A tévében: személy(iség)gondok

Magány és ideológia tépázta, torz figurák mellett megkettőzött pilóták, szekrénybe zárt szeretők is láthatóak lesznek ma.

17:30, film+2, Hold
2009-ben mindenki ezért a filmért rajongott, alkotója Duncan Jones, a Source Code című film rendezője, akinek anyja egy volt modell, Mary Angela Barnett, apja pedig egy még mindig aktív David Bowie. A Hold egy Hold-kolónián játszódik, s bár a felhajtás nagyobb volt, mint amennyit a film megérdemelt, kétségtelen, ügyes kis történet egy kellően kozmikusan magányos atmoszférával.

18:55, film+, Air America
A CIA titkos légitársaságának neve szerepel a film címében, melyet a Cég a délkelet-ázsiai konfliktusok idején vetett be leginkább persze charter típusú, előre be nem tervezett, veszélyes küldetésekre. A filmben a tapasztalt pilóta (Mel Gibson) egy fiatal társat kap, ahogy ez már lenni szokott, utóbbit Robert Downey Jr. játssza, tehát nem ma készült ez a film, hanem 1990-ben. Downey-t és Gibsont egyébként azóta eléggé megtépázta az élet.

20:00, National Geographic, Mészárlás Norvégiában – a túlélők szemével
Egy éve, egy napja történt, hogy egy ideológiai eszelős (egyébiránt hivatalosan paranoid skizofrén) bombát robbantott Oslóban, majd Utoya szigetén válogatás nélkül elkezdi lőni az baloldali ifjúsági tábor résztvevőit. Anders Behring Breivik 69 embert lőtt le, a túlélők most egy évre rá emlékeznek vissza a borzalomra – valószínűleg sok hegedő sebet tépve fel.

20:15, m1, Heltai Jenő: Naftalin
Aki vidámabban töltené az estéjét, az a régi magyar polgári dráma egyik legnépszerűbb képviselőjétől, Heltai Jenőtől nézhet meg egy fergeteges vígjátékot. Egy férfi szerető kerül a szekrénybe, de kiszabadítani már nincs idő, és nemsokára érkezik két kollégája is, igaz, ők már egy idősebb férfi női szeretői… Mindezt Dunai Tamás, Sztankay István, Béres Ilona, Körmendi János, Bodrogi Gyula és mások adják elő 1978-as évjáratban – s még az idős Greguss Zoltán is megjelenik a színen. 

21:20, Duna TV, Bárányfelhők
Magyarország észak-keleti csücskében, Szatmárban, Erdőháton mit is csinálhat egy tízéves? Hát amit máshol: figyel, néz, játszik, elgondolkodik, persze arról és úgy, ahogy és ami ott adódik. Zsigmond Dezső dokumentumfilmje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik