Nagyvilág

Augusztus végén tudja meg sorsát a norvég tömeggyilkos

Augusztus 24-én hirdetnek ítéletet és szabják ki a büntetést a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik perében.

Ezt a bíró jelentette be pénteken délután az Oslóban folyó bírósági tárgyalás utolsó napján.

Előzőleg szót kapott a 77 ember meggyilkolásával vádolt tömeggyilkos is, aki felmentését követelte. Breivik cáfolta, hogy beszámíthatatlan lenne, és azt állította: az oslói, illetve az Utoya-szigeti gyilkosságokat azért hajtotta végre, hogy megvédje Norvégiát az iszlámtól és a multikulturalizmustól.

A szélsőjobboldali nézeteket valló norvég férfi előre elkészített nyilatkozatát felolvasva “barbárnak”, de “jogosnak” nevezte tettét. Mint hangsúlyozta “népéért, vallásáért és hazájáért” cselekedett, politikai indokként pedig azt említette, hogy Norvégiában és Európában alapvető igény van az új vezetőkre.

Éles kritikával illette mindazt, amit hazájában helytelennek tart, a bevándorlástól kezdve a nők emancipációjáig. Hozzátette: Norvégiában a kormányzó szociáldemokraták egy “multikulturális kísérletbe” kezdtek, és brit mintára ázsiai és afrikai tömegek bevándorlását indították meg.

Breivik kitért a “nemi betegségek terjedésére” és a “szexuális forradalomra” is. Mint mondta, napjainkra a Szex és New York, illetve az ehhez hasonló filmsorozatok váltak az ideálok elsőszámú közvetítőjévé, amelyekben a női főszereplők “férfiak százaival” létesítenek nemi kapcsolatot. Breivik a hazájában tapasztalható “kollektív kulturális pszichózist” alátámasztó példaként említette az idei Eurovíziós Dalfesztivált, ahol Norvégiát “egy menedékkérő” – az iráni származású Tooji (eredeti nevén Touraj Keshtkar) – képviselte.

Elmondta: az általa elkövetett támadásokhoz hasonlókra lehet számítani a jövőben. “A norvég és európai ellenállási mozgalmakban részt vevő testvéreim ezt az ügyet nagyon pontosan nyomon követik, s mindeközben újabb támadásokat készítenek elő” – hangoztatta, hozzátéve, hogy azokban akár 40 ezren is meghalhatnak.

Breivik záróbeszéde elején többen – elsősorban az áldozatok hozzátartozói – tüntetőleg elhagyták a bírósági termet. Breivik felszólalása előtt a bíróság meghallgatta öt tanú beszámolóját, akik egy-egy hozzátartozójukat veszítették el a tavaly júliusi mészárlás során.

Az oslói államügyészség előző nap úgy foglalt állást, hogy Breivik nem beszámítható. Az ügyészek vádbeszédükben azt kérték, hogy zárják elmegyógyintézetbe a tavaly júliusban 77 embert meggyilkoló szélsőjobboldali férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik