Kultúra

A tévében: a múlt átértékelése

Értékeljük-e kellőképp Kállai Ferencet? Mi az a középiskolai választás Amerikában? Mit mondhatott Recskről egy Bacsó-film 1967-ben?

20:12, m2, Hogy volt?! – Kállai Ferenc tévés munkái
Az utóbbi években keveset foglalkoztunk a lényeggel, mindenféle ügyek a mindennapi megélhetés köréből, a pártpolitika, butaságok elvonták a figyelmünket a fontos dolgokról. Arról pl., hogy mekkora veszteség ért minket Kállai Ferenc halálával. Aki akármennyire is elismert színész volt az életében, az ünneplésben nem volt sztáralkat, nem hagyta könnyen elismertetni magát. Jellemző az a történet az életéből, hogy egy évtizedes szerelmi kapcsolatában a felesége fordította a francia szeretőjével váltott leveleket. És most tévés munkái révén is ráébredhetünk – mekkora színész is volt ő. 

20:30, Film Mania, Hollywood Café
A Filmúzeumból Mánia lett, és a csatorna rákapcsolt, vadonatúj filmes magazint is indított a hollywoodi sztárok viselt dolgairól, no meg persze a filmekről. Tegyünk egy próbát!

21:05, TV2, Gimiboszi
Alexander Payne az amerikai társadalom kritikusa, persze nem David Lynchi szinten, csak olyan csíkygergelyesen, humorral, megbocsátóan. Ez a filmje a középiskolás választásokat pellengérezi ki, amely a képmutató Amerika egyik tradicionális rituáléja – esetünkben épp három zűrös figura indul, egy tanárával viszonyt folytató diák (Reese Witherspoon), Paul, akit egy feleségét annak legjobb barátnőjével megcsaló férfi (Matthew Broderick) kapacitál az indulásra, és Paul leszbikus húga (Jessica Campbell). 

21:20, Duna TV, Nyár a hegyen
Bacsó Péter 1967-es drámája nyilván korának gyermeke, de mégis finoman szólva is ingoványos talajra lép: egy társaság egy kőbányában lévő volt internálótáborból csinálna alkotótábort, ám kiderül, az egyikük apja volt a tábor parancsnoka, a másikuké pedig elítélt. Na, vajon ebből mit hoz(hat)ott ki Bacsó? A főszerepben Pecsenke József (festő, aki 1989-ben autóbalesetben halt meg, és Bástya elvtárs testőreként ő ugrott vízbe bőrkabátban A tanúban), Mensáros László, Tomanek Nándor. Zeneszerző: Fényes Szabolcs, Cseh Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik