Kultúra

A tévében: Bacsó, Bárdy, Vin Diesel

Egy klasszikus Bacsó Péter-film mellett egy kopasz, kigyúrt "színészt" is láthatunk, valamint az egyik utolsó képviselőjét egy hatalmas színészgenerációnak.

Bacsó Péter egyik olyan rendezőnk-filmesünk volt, aki kiváló népszerű, a középosztály érdeklődését és hangvételét eltaláló filmeket készített, közönségfilmeket, melyek mégis mások voltak, mint a műfaji filmek, vagy a közönségfilmnek csúfolt mai magyar zenés förmedvények. Ezek a filmek gondolkodtak, volt stílusuk, humoruk, és a közönség elég sokáig maradt Bacsó “alatt”, csak az életmű legvége érkezett légüres térbe. A Te rongyos élet 1983-ban készült, ideális időben, és elég merészen a kitelepítésekről beszélt. Dramaturgiai szerkezete pedig a mai napig pótolja a merészség mára elpárolgó hatását. Udvaros Dorottya nagy alakításával 21:00, Duna TV.

Vin Dieselt nehéz szívvel hívom sztárnak, pedig az, ma épp az XXX című filmje megy, melyben saját kunsztjaival teli web-videók árusításátval keresi kenyerét (hahaha, ahogy azt 2002-ben elképzelték), a kormány azonban megfigyeli, mert egy titkosügynöki feladatot szánna neki. Ám persze a hősünk inkább a legalitás másik oldalán szeret helyet foglalni. Kissé buta film Samuel L. Jacksonnal abból a korból, amikor minden hollywoodi film Prágában forgott, 21:15, TV2.

A Hotel Babylon megint csak az a jóféle angol, BBC-s sorozat, amelyet a Story4 sugároz – egy hotel életét kísérhetjük figyelemmel megannyi intrikával, történéssel, mindenféle jóval-rosszal, ami egy hotelben megeshet. Az írókat szinte faragatlanság dicsérni, hisz egy angol sorozat majdnem mindig jó, a színészek szintén a helyükön – tudom javasolni mindenkinek a Hotel Babylon-rajongást. A mai rész egy Valentin-napi történet lesz sok főzéssel 21:40-től a Story4-en.

2001-ben volt 80 éves Bárdy György, generációjának egyik utolsó mohikánja, olyan valaki, aki még Jávor Páltól, Csortos Gyulától tanulhatott, és akit Várkonyi Zoltán karolt fel. Bárdy azóta is velünk van, idén ünnepelte 90. születésnapját, idézzünk fel egy 2004-es portréfilm képsorait – ki tudja, talán valakit megihlet, hogy ismét elbeszélgessen egy kamera mellett a kiváló színésszel. “A közönség a tükröm…”, 21:51, Duna II Autonómia.

Már ajánlottuk, de itt van megint, érdemes megnézni, hisz döbbenetesen erős a Más világ című dokumentumfilm, mely a nagy olasz maffiapert örökíti meg, egyben azokat a hősöket, többek közt Falconét és Borsellinót, akik vállalták, hogy vizsgálóbíróként saját és családjuk életét kockáztatva komolyan veszik a törvényt. A néha sokkoló erejű dokumentumok mellett arra is fény derül, hogy áll ma a maffia elleni harc – hát nem túl jól. 22:55, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik