Kultúra

A tévében: vágyak és valóság

A valóság sokszor csúnya: ma csak egy játékfilm lesz, az is valóságalapú. Olykor sikerül megszépíteni, olykor nem. De legalább próbáljuk meg.

20:00, National Geographic, Cápaországút

Tudták, hogy néhány afrikai országnak, mint például Szomáliának, amelynek nincs eszköze megvédenie magát (pl. a vízeit), azzal kell szembesülnie, hogy illegális halászhajók lehalásszák a vízeit? Ezzel függ össze ez az ismereterjesztő film, ami a túlhalászat cápákra tett hatásait vizsgálja – avagy mi lenne, ha a szárazföldön nagy hálókkal befognánk mindent a pókoktól a varjakon át a szarvasokig, majd pár fajtát kiválogatva a döglődő maradékot odahánynánk valami mezőre?

21:10, m1, Vlagyimir Klicskó Tony Thompson

Lehetne dramatizálni, miszerint Manny Pacquiao is esélyesebb volt, mint Timothy Bradley, mégis vesztett, így Klicskónak sem lehet előre odaadni a meccset, de hát Thompsont azért vélhetőleg ki fogja ütni Klicskó, aki azért nagyobbat üt, mint Pacquiao, és végig sokat fog ütni – Thompson esetleg kütheti a nála gyorsabb Klicskót, de erre azért kevés az esély.

22:00, National Geographic, Tabu VII: alkohol

Egy drog, ami (biológiailag) egészségtelenebb, mint a fű, mert roncsolja az idegeket, több áldozatot szed, mint más drogok, de legális, mert nem vészes mértékben teszi antiszociálissá élvezőjét (bár erről megkérdeznénk pár alkoholistaáldozatot is), sőt igazából még segíti is az államháztartást, mert élvezőjét olyan tempóban és mértékben teszi beteggé, hogy adót és járulékot még fizet, de nyugdíjat már keveset kap… Alkoholisták történeteit hallhatjuk.

23:15, Viasat3, Kísért a múlt

Egy fekete polgárjogi harcost megölnek 1963-ban. Gyilkosát kétszer is felmentik, de az áldozat anyja nem adja fel a harcot az igazságért – és 31 évvel később megtalálja azt az ügyvédet, akivel képes még egyszer beidézni a gyanúsítottat, hogy végre kiderüljön az igazság. Whoopie Goldberg, James Woods, Alec Baldwin, William H. Macy főszereplésével Rob Reiner (Tortúra, Bakancslista, Elvált nők klubja) filmje. 

(18:25 és) 23:50, m2, Neked pörög a dob!

Ez az ismeretterjesztő film az innováció szükségességére akarja felhívni a figyelmet egy olyan országban, ahol a politika, bár lépten-nyomon az innovációról beszél, mélyen az EU-s átlag alatt költ kutatás-fejlesztésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik