Kultúra

Csábít a vámpír, a jégkorszak és az alvó örömlány [Heti premierek]

Robert Pattinson gaz csábító, Willem Dafoe zsoldos, Bruce Willis maffiafőnök, Emily Browning alvó prostituált lesz a héten. Az őskori állatok a hideggel, a belgrádi melegek a bőrfejűekkel küzdenek, egy argentin és egy kínai pedig azzal, hogy megértsék egymást.

Bel Ami – A szépfiú

Robert Pattinson nevének említésére tinilányok és érett nők egyként borzongnak meg és néznek ábrándosan össze. Miután szívtipró vérszívóként, elefántgondozóként és milliárdos playboyként már bizonyított, megnézhetjük, hogyan csábít XIX. századi kosztümben az Operaház sarkánál, a Guy de Maupassant klasszikusából részben nálunk forgatott adaptációban.

Vajon hány pihegő keblet borít el a pír és hány felszarvazott férj forral véres bosszút az amorális amorózó miatt? Lesz-e olyan kegyetlen és számító, mint John Malkovich a Veszedelmes viszonyokban? Egy biztos: Uma Thurman, Kristin Scott Thomas és Christina Ricci erotikus partnereként ő csak jól jöhetett ki a történetből.

Jégkorszak 4: Vándorló kontinens – Ice Age – Continental Drift

Manny, a mamut, Diego, a kardfogú tigris, Sid, a lajhár plusz a nagyija ezúttal egy jégtáblán sodródnak szeretteiktől és a többi állattól elszakadva, akiket a pillanatonként égbe törő hegyek és leszakadó völgyek igen kellemetlen helyzetbe hoznak. Nehéz is az őskori állatok élete, pláne, ha tinédzser mamut az illető, vagy ha kalózmajom támad rá idióta sleppjével, de a szirének sem könnyítik meg a jéghajón navigálást. A nyár legjobban várt animációs filmje már a címben szereplő jég miatt is tömegeket csábíthat a mozikba. Kérdés, hozza-e az eddigiek színvonalát a negyedik rész, vagy csak egy nagyot lengő, deres kasza lesz?

Az orvvadász – The Hunter

A világ legszikárabb színésze, a penge arcélű Willem Dafoe a tasmán erdőben lopódzik az 1936 óta kihaltnak hitt erszényes farkas után, ám közben őt is becserkészi valaki. Az embervadászat pedig mindig érdekes. Az ausztrál thrillerben mindenki másnak adja ki magát, mint ami, például Dafoe karaktere sem ártatlan tudós, hanem egy biotechnológiai cég által felbérelt szabadúszó zsoldos. A fogócska közben arra is fény derül, ki fenyegeti a közelben élő, apa nélküli családot, akikhez a férfi egyre közelebb kerül. Elképesztő szépségű táj, sok helikopteres felvétellel és Sam Neill-lel az egzotikum és izgalom iránt vágyódóknak, kirándulás előtt, után, esetleg helyett, hiszen néha az is elég, ha a fotelbe süppedve utazunk a világ végére. Pláne, ha két ilyen kaliberű színész a társaságunk.

A FILM ELŐZETESE

http://www.youtube.com/watch?v=uZjK9uIBJMQ

Sleeping Beauty

Arany Pálmára jelölt Csipkerózsika-adaptáció, de nem a mostanában szokásos szupersztáros-modernizált népmese, hanem önpusztításról és prostitúcióról szóló dráma. Így már azért kicsit más a leányzó fekvése – kívánkozik ide a vonatkozó közhely. A zavarba ejtő meseváltozat egyetemi hallgató főhősét, Lucyt az Álomháborúban megismert Emily Browning kelti életre, aki szexuális játékszerként keresi meg a lakbérre valót. Esténként öntudatlanra drogozzák, majd idősödő férfiak majdnem mindent megtehetnek vele, amit akarnak. Egy idő múlva azért furdalni kezdi a kíváncsiság, mi is történik vele ilyenkor. A hibátlan testű, 22 éves színésznő szinte végig meztelenül játszik, ami sokat dobhat a nézettségen – mondhatják a cinikusok. A provokatívnak szánt filmet érdekes módon az az ausztrál Julia Leigh rendezte, aki Az orvvadász forgatókönyvét is jegyzi.

A FILM ELŐZETESE

http://www.youtube.com/watch?v=l4Sjhqw4QAU

Felültetve – Setup

Addig is, míg Bruce Willis miatt naponta zárják le Budapestet, megint a mozikba kerül egy filmje. Pontosabban egy film, amiben ő is szerepel – még ha csak 10 percet is. Egy rosszul sikerült gyémántrablás történetéről szól a mozi – ki látott már ilyet? 50 Cent és Ryan Phillippe az igazi főszereplők, utóbbi elárulja az előbbit, aki bosszút forral. Itt jön a képbe a Willis játszotta maffiafőnök. A legutóbbi, elképesztően gyenge „Brunós” akciófilm, Az igazság nyomában után az ember jobb, ha óvatos. Ha a Die Hard 5.-ig – hazai, a miénk! – lövöldözésre vágyik a szupersztárral, kivárja a Feláldozhatók 2.-t vagy az újabb G. I. Joe-opuszt. Ha pedig elszakadna az akcióhős sztereotípiától, jobban teszi, ha megnézi a kopasz sztárt Wes Anderson Holdfény királyságában, míg nem késő.

Kínai, elvitelre – Un cuento chino

Kulturális különbségekről szóló vígjáték sokféle van. Jó esetben a jellem- és helyzetkomikum szépen kiegyenlíti egymást. Az egyiknek ilyen fura szokásai vannak, a másiknak olyan, alig értik egymást, de a közös kalandok során szépen megváltoznak, és boldogabban élnek tovább, együtt vagy külön. Mi pedig rövid fohász után iszunk egyet a világbékére. Ez a szívmelengető, argentin–spanyol film egy rigolyás Buenos Aires-i szerszámbolt-tulajdonos és egy rokonait kereső fiatal kínai fiú kalandját meséli el, aki beköltözik hozzá. Az argentin Ricardo Darínt a kiváló, legjobb idegen nyelvű filmként Oscar-díjat nyert, Szemekbe zárt titkok című thrillerből ismerhetik az éles szemű mozisták.

A FILM ELŐZETESE

http://www.youtube.com/watch?v=-vZuLZ1ROzM

Pride – Parada

Egy homofób középkorú szerb gengszter a belgrádi melegek oldalára áll, akik megrendeznék az első Büszkeség Menetet, de sem a közvélemény, sem a rendőrség nem támogatja őket. Limun a délszláv háború alatt kiépített kapcsolatrendszerét felhasználva megszervezi védelmüket: egy szerb, horvát, bosnyák és albán ex-katonákból, illetve szerb melegekből álló valószerűtlen csapat száll szembe végül a felfegyverzett bőrfejűekkel. Le a kalappal Srđan Dragojević szerb–német–magyar–szlovén–horvát koprodukcióban készült vígjátéka előtt! Ha kicsit több vér lenne a pucánkban, ez a film itthon is elkészülhetett volna, pepitában. Csak éppen nálunk az Andrássy úton a bőrfejűek sorait még náluk is félelmetesebb tojásdobáló nyugdíjasok erősítenék. Aki kicsit is szívén viseli a toleranciát, megnézi a filmet, ami nem mellesleg óriási közönség- és kasszasiker lett Szerbiában! Bravó!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik