Kultúra

Szegedi Szabadtéri Játékok

Július 6-án a Jekyll & Hyde musicallel és július 13-án egy fergeteges néptánccal indul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja.

Kapcsolódó cikkek

JEKYLL & HYDE

Az előadást július 6-án, 7-én és 8-án tekintheti meg a közönség.

A Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciója, a Jekyll és Hyde thriller-musical, a győriekkel közös előadásként kerül színre.

Molnár László rendező teljes nappalokat és éjszakákat töltött a Győri Nemzeti Színház nézőterén, hogy instruáljon, világítson, hangosítson, jeleneteken módosítson – egyszóval a lehető legjobb előadást „varázsolja” a színpadra. Ráadásul ő játssza a főszerepet is. A skizofrénia témakörét középpontba állító darabban az ő alakításában szólal meg Dr. Jekyll és Mr. Hyde is.

A két fontos karaktert, Lucy-t és Emmát játszó Janza Kata és Tunyogi Bernadett folyamatosan ingáztak a főváros és Győr között, hogy felkészüljenek a szegedi fellépésre. Mindketten belebújtak már ugyan ezekbe a szerepekbe több mint tíz évvel ezelőtt, a legendás Jekyll-előadásban, ám az új rendezői koncepció miatt szinte újra kellett tanulniuk őket. Ráadásul Kata – közösen Molnár Lászlóval – egy vadonatúj dalt is kapott, melyet korábban még nem hallhatott a magyar közönség.

Forgács Péter, a győri nemzeti igazgatója, aki John Uttersont alakítja az előadásban, úgy érzi, annyira fantasztikus lesz a Jekyll, hogy a Dóm téri bemutató során rengeteg új rajongóra tesz majd szert társulata.

Aki nem bírja ízelítő nélkül, a Klauzál téren vethet egy pillantást Kentaur lenyűgözően ötletes díszletterveire, melyek nagyszerűen érzékeltetik, milyen atmoszférára számíthatnak a nézők a borzongatóan démoni este alatt.

HEGYEN-VÖLGYÖN LAKODALOM

Az előadást július 13-án és 14-én láthatjuk.

A Hegyen-völgyön lakodalom, a Kossuth-díjas Novák Ferenc új bemutatója lesz. Novák Tata – ahogyan az egész országban ismerik a népszerű koreográfust, rendezőt – hosszú éveken keresztül dolgozott nyaranta Szegeden, hiszen ő volt a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője. Több mint negyven évre visszatekintő szakmai kapcsolat fűzi őt a szegedi szabadtérihez. Idén tartott, 80. születésnapja alkalmából a 2012-es néptánc produkció megrendezésére kérték fel. A produkcióban magyarországi és határon túli együttesek fergeteges lakodalmat kerítenek majd a dóm színpadára. Az előadás a 2012-es Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál záróakkordja lesz.

Szereposztás:

Vőfély:

CSUJA IMRE

Násznagy:

NOVÁK PÉTER

Énekmondó:

HERCZKU ÁGNES

Menyasszony:

RAB EDINA

Vőlegény:

KARLIK JÓZSEF

Közreműködnek:

Bihari János Táncegyüttes, Vasas Művészegyüttes, Szeged Táncegyüttes, Nosztalgia Népitánc Együttes, Délikert Napsugár Táncegyüttes, Vuk Stefanović Karadžić Szerb Kulturális Központ (Szerbia), Osijek 1862 Horváth Kulturális-Művészeti Egyesület (Horvátország), Železiar Folklór Együttes (Szlovákia), Muresul Állami Művészegyüttes (Románia), Kaláka Néptáncegyüttes (Románia)

Koreográfusok

FOLTIN JOLÁN

HORVÁTH CSABA

LENGYEL SZABOLCS

MAKOVINYI TIBOR

STOLLER ANTAL

Művészeti munkatársak

BABOS KÁROLY

FOLTIN JOLÁN

GOMBOS ANDRÁS

HORTOBÁGYI GYÖNGYVÉR

NEUWIRTH ANNAMÁRIA

NOVÁK ESZTER

TANÁCS ISTVÁN

Ügyelő

ALMÁSI GYÖNGYI

Zenei rendező

KÉRINGER LÁSZLÓ

Zene

KISS FERENC

Díszlet

ZEKE EDIT

Zenei rendező

KÉRINGER LÁSZLÓ

Rendező koreográfus

NOVÁK FERENC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik