Kultúra

A tévében: a döntő. És más

Nagy nap ez a mai: mindenki az EB-döntőt nézi. Nekünk van még négy másik ajánlatunk.

10:40, m2, Dr. Minorka Vidor nagy napja
Mint mondtam, nagy nap ez, főleg Dr. Minorka Vidornak, az akadémikus tyúknak, aki rezignáltan nézi végig, ahogy a piacon kitör a háború – mindez Tábori Nóra, Margittai Ági, Koltai Róbert, Csákányi Eszter és a többiek előadásában. Szegény Békés Pál meséje.

20:15, m1, Labdarúgó-EB, döntő
A cikk megírásának pillanatában még nem tudni, ki játssza a döntőt (egy német-spanyol 208-as EB-döntős visszavágót el tudok képzelni könnyen), egy biztos, Kijevben lesz, és mindeki ezt nézi majd ma.

Aki meg nem:

19:30, Duna Tv, Észak-Északnyugat
Alfred Hitchcock tökéletesre kidolgozott filmes világa és nyelve az egyik választás a meccset nem nézőknek. A bűn, félelem légköre a semmiből érkezik, rátapad mindenre, hogy aztán egy szép nő, egy jóképű férfi megszenvedjen vele. Cary Grant, James Mason, Martin Landau, Eva Marie Saint. 

20:00, National Geographic, Szex a Holdon
Két fiatal elhatározza, az emberiség történetében először lesznek egymáséi a Holdon. Hogy lehetséges ez? 

21:55, Viasat3, Rocky V.
1990-et írunk, a hidegháborúnak vége. Rockynak is, elvégre az underdog, az alulról érkező hős először győzelmet érő vereséget szenved, majd győz, majd befut, ellustul, kikap, ismét győz, végül legyőzi a Szovjetuniót. Hova tovább? A történet szerint már Rocky sem küzdene többet, de a könyvelője megmutatja a(z általa lekopasztott) bankszámla-kivonatot, és muszáj újrakezdeni – a show-nak mennie kell, különben a limuzin megy. Ennyi? A pénz miatt? De hát a hősöknek nem kell pénz! Alighanem Stallonénak is az volt a problémája, mint Rockynak: elfogyott a pénze, ezért jött ez a legsikertelenebb ötödik rész, ami aprópénzre váltaná a mítoszt – és ha egyébként azt vesszük, hogy a Rocky 76-ban 116 milliót hozott (az akkor rengeteg pénz volt), az 1990-es 40 millió tényleg aprópénz. 

22:35, Duna TV, Időbűnök
Ez a remek spanyol thriller úgy indul, hogy egy kerti eseménysorozat végén a főhős rájön, hogy megint ott tart, ahol az elején: visszatért az időben. És minden kezdődik elölről, csak muszáj mindent ugyanúgy csinálni, mert önmaga is ott van még egyszer – ez kicsit bonyolult, és mindez csak fokozódik, de csak leírva nehezen követhető, nézve izgalmas, sőt vicces is. A film remake-et is kapott Hollywoodban, ahol azt gondolják, le kell forgatni, másolni egy jó filmet amerikai alkotókkal is, hogy tényleg létezzen. Karra Elejalde Héctor szerepében: nagyszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik