Kultúra

Káromkodásként cenzúrázták Hitchcock és Dickens nevét

Több híres ember és egy futballklub nevét is káromkodásként csillagozták ki a brit Virgin Media kábelszolgáltató adásának menüjében.

Az áldozatok azok a tulajdonnevek voltak, amelyekben szerencsétlen módon benne foglaltatik a pénisz kevésbé szalonképes szinonimájaként használt „dick” vagy „cock”, esetleg a fenék megnevezésére használt „arse” szó. Így például Alfred Hitchcockból Hitchc**k, Charles Dickensből D***ens, Jarvis Cockerből C**ker, a Hancock címéből Hanc**k, az Arsenal futballklubból pedig A***nal lett – sőt nem menekült meg a BBC dokumentumfilmje, a The Golden Age of Canals (A csatornák aranykora) sem, amelynek címéből az „anal”-t csillagozták ki.

Mint az sejthető volt, a nevetséges bakikat az automatikus cenzúra eredményezte, amely mindenhol szűrést alkalmazott, ahol a nem kívánt betűsorokkal találkozott. A Virgin Media már megkezdte a hiba elhárítását, hivatalos közleményében pedig stílusos öniróniáról tett tanúbizonyságot, a bejelentésben ugyanis az áll: „The altered titles have been swiftly an*lysed and we’re fixing any remaining glitches” („Az átírt címeket gyors ütemben an*lizáltuk, és minden megmaradt hibát javítunk”).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik