Jézus szülőhelye a világörökség része lett

Felkerült a kulturális világörökség listájára Jézus szülőhelye: a Születés Temploma és a zarándokút Betlehemben. Palesztina üdvözölte a döntést, amellyel kapcsolatban az Egyesült Államok "mély csalódottságának" adott hangot.

Korábban a témában:

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökség Bizottsága pénteken szentpétervári tanácskozásán döntött arról, hogy a templom és a zarándokút a kulturális világörökség része legyen. A testület sürgősséggel tárgyalta a helyszín felvételét a világörökségi listára. A 21 tagú bizottságból 13 tag szavazott a cím megadása mellett, hat ellenezte és kettő tartózkodott.

Palesztina üdvözölte a döntést és örömének adott hangot. Ez a Palesztin Nemzeti Hatóság és az UNESCO közös diplomáciai erőfeszítéseinek gyümölcse, és az, hogy a templom, valamint a zarándokút világörökségi rangot kapott, megmutatja, hogy a palesztin népnek joga van megvédeni örökségét – fogalmazott Rámalláhban a palesztin kormányzat régészetért és turizmusért felelős minisztere.

Az Egyesült Államok csalódott a határozat nyomán. David Killion UNESCO-nagykövet kiemelte, hogy a hívők számára szent helyről van szó, amely vallási és történelmi jelentőséggel bír. Ugyanakkor a sürgősségi tárgyalást nem ilyen, hanem “extrém” esetekre, főleg egy-egy helyszín azonnali megsemmisülésének veszélyére tartják fenn. A diplomata rámutatott arra, az utóbbi 40 évben összesen, ha négyszer alkalmazták ezt az eljárást, és kizárólag végszükség esetén. Az UNESCO világörökségi bizottsága 36 kulturális, természeti és vegyes helyszínről határoz július 6-ig tartó ülésén.

A világ egyik legrégebbi templomát a VI. században Justinianus bizánci császár építtette újjá, miután a III. században emelt bazilika a szamaritánusok 529-es felkelésében erősen megrongálódott. A Jeruzsálemtől tíz kilométerre délre fekvő templomról a vallási hagyomány úgy tartja: azon a helyen emelték, ahol Jézus született. A templom bejáratát csak 1,2 méter magasra építették, hogy a középkori lovagok ne tudjanak lóháton bemenni a templomba. Az épület egyes részei a keresztes háborúk után a görög- és az örmény-ortodox, valamint a római katolikus közösségekre szálltak.

Palesztina csak tavaly lett az UNESCO teljes jogú tagja Izrael és az Egyesült Államok heves tiltakozása ellenére. A műemlékek és történelmi együttesek óvásával foglalkozó nemzetközi szervezet, az ICOMOS ugyan indokolatlannak vélte a betlehemi helyszín sürgős felvételét a világörökségi listára, ez az állásfoglalás nem kötelezte az UNESCO-t.

Miközben egyesek a palesztin autonómiatörekvések sikerét látták a Ciszjordániában lévő templom és zarándokút világörökségi rangjának “kiharcolásában”, az Egyesült Államok és Izrael mellett keresztény egyházi képviselők is bírálták a kezdeményezést, mondván, hogy a Születés templomát távol kellene tartani a politikai szembenállásoktól. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a világörökségi cím korlátozhatja a vallási zarándokhely látogathatóságát.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.