Kultúra

Fantomházba költözik a Gödör

A hányatott sorsú budapesti szórakozóhely ősztől egy hányatott sorsú házba költözik. Megszülethet a világ első új építésű romkocsmája.

Az év elején viharos gyorsasággal kellett összepakolnia a Gödör Klub stábjának. Az egykori Nemzeti Színháznak tervezett, azonban csak torzóként elkészült épületet 9 évig üzemeltették Budapest szívében. Már akkor ígérték, hogy valahol mindenképpen újranyitják a legendás helyet. Most Fülöp Ákos, a hely vezetője jelentette be, hogy ősztől a Király utcában a most még Central Passage-nak hívott épületben bulizhatnak majd azok, akiknek nem jön be a Gödör helyén üzemelő Akvárium.


Kattintson a képre és nézze meg emlékgalériánkat!
Fotó: Neményi Márton

Szellemházba

A Central Passage 2008-ban, néhány hónappal az átadása után került az újságok címlapjára. Akkor kiderült, hogy a majd 270 lakásos társasházat silány anyagokból, nem éppen gondosan húzták fel az építtetők. A lakók által felkért szakértő, több ponton is veszélyesnek minősítette a házat. Aki tehette elmenekült. A tulajdonosok jelentős része azonban spanyol, ír befektető. Így ők továbbra is a lakások bérbeadásából próbálnak jövedelemhez jutni. Az alsó két emeletére üzleteket, kávézókat, éttermeket terveztek. A baj csak az, hogy ezeket az üzleteket, csak gyalogosan, kézi erővel lehet feltölteni. Az üzlethelyiségek jó része talán pont ezért üresen állt. Eddig

100 millió

Ide költözik ugyanis a hely. Három ütemben 2500 négyzetmétert hasznosítanak 10 év alatt az üzemeltetők. Lesz itt minden. A szervezők elmondása szerint a kulturális tartalom, a Gödör befogadó és támogató összművészeti kulturális központ jellege nem változik. A közönségét napi 2-3 élőzenei koncert, performanszok, kortárs tánc- és színházelőadások, civil programok, kiállítások várják majd. Hogy ehhez mit szól majd a 270 lakás tulajdonosa, arra Fülöp Ákos azt mondta, hogy természetesen minden termet nagyon komolyan hangszigetelnek. Majd az is elhangzott, hogy lesznek biztonsági őrök, akik csendre intik majd az agorafunkciót lelkesen használó fiatalokat.


Fotó: MTI / Jászai Csaba

Összefogás

Mindezt egyébként minimum 10 évre tervezik. A szerződés ugyanis ennyire szól, és még öt évre hosszabbítható. Fülöp Ákos azt is hozzátette, hogy semmilyen önkormányzati vagy állami pénzt nem vesznek igénybe. Magántulajdonban van a ház és legalább 100 milliót költenek majd az egész komplexumra.

A Gödör Klub a plázafunkciót kívánja újraértelmezni: az elképzelés szerint a klub mellé beköltöző üzletek felelős vállalkozások lesznek, melyek törekednek az ökológiai környezettel való harmonikus viszonyra, minimális közvetítői közbenjárással forgalmaznak minőségi termékeket, erős társadalmi felelősségvállalási programmal rendelkeznek és hisznek a közösségek erejében. És ezt a sok mindent nem is egyedül tervezik. A belváros számos szórakozóhelye, romkocsmája csatlakozik hozzájuk.

Csinálnak egy Szigetet is

Természetesen a Gödör, mint csapat nem csak itt szervezkedik. Az első új építésű romkocsma mellett megrendezi első szabadtéri, család- és gyerekbarát nyári fesztiválját, a Gödör Kempinget Budapesttől alig 60 km-re, a Velencei-tó 500 méteres partszakasszal rendelkező strandján, az agárdi Park Strand Kempingben. A kicsit ős-szigetnek tűnő fesztivált augusztus 21-26. között tartják, és szinte mindenki fellép rajta, akik néhány éve még joggal pályázhattak volna a Sziget-fesztivál nagyszínpadára. A Gödör Kemping erős zenei programja mellett tánc-workshopokat, irodalmi műhelymunkát, Mediawave filmválogatást, Vida Tóni halbiológus-DJ ladikos nádaslabirintus-túráját, Irie Maffia főztjét, közösségi kerttervezést, antikorrupciós vízi csatát, sport- és gyerekprogramokat kínál, valamint reggeli tornát, jógát, természetjáró-, éjszakai csillagtúrát és egy utolsó nyári össznépi strandolást, napozást. Úgy tudjuk, nekik minden környezetvédelmi engedélyük megvan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik