Kultúra

Megalkotható a tökéletes dallam

Természetesen brit kutatók szerint Darwin evolúciós elméletével megalkotható "a tökéletes dallam”.

A természetes kiválasztódás darwini elmélete és egy internetes oldal felhasználói által ihletett különleges számítógépes program segítségével megalkotható “a tökéletes dallam” – legalábbis brit kutatók szerint.

A londoni Imperial College tudósai – akiknek tanulmányát hétfőn tették közzé az Egyesült Államokban -, úgy vélik, hogy felfedeztek a harangjátéktól az egyszerű sípszókig véletlen zenei hangokon alapuló komponálási módot. A Darwin Tunes nevű program 8 másodperces zeneműveket produkált, amelyeket 7 ezer önkéntes hallgatott meg egy külön internetes oldalon az elviselhetetlentől az imádomig terjedő tetszési skálán minősítve a hallottakat.

A Darwin Tunes ezután elegyítette a tíz legnépszerűbb hangcsoportot, majd összekeverte a zenei elemeket, és húsz új darabot kreált. Az eredmény azt mutatta, hogy az így alkotott legnépszerűbb zeneművek a modern dalokban meglévő akkordokból és ritmusfajtákból állnak – írják a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című amerikai akadémiai folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

Armand Leroi, az Imperial College biológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője szerint “mindenki azt gondolja, hogy a zene zseniális zeneszerzők által megteremtett hagyományok terméke, márpedig a könnyűzene fejlődésének valódi hajtóereje a hallgatók általi kiválasztás lehet”. Valahányszor valaki inkább egy bizonyos zeneszámot hallgat, nem pedig másikat, kiválaszt, ami Leroi szerint “kreatív cselekedet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik