Kultúra

A tévében: háború minden fronton

Háború focipályán, tán kívüle is (nem kéne), a fizikával, a természettel, a bombanők közt, illetve egyes agyakban.

20:25, m1, Lengyelország-Oroszország
Miután momentán békeidőket élünk, a háborús tematika a sportokra korlátozódik. Ellenfél, nem ellenség, hangsúlyozzuk, de mégiscsak egy másik nemzet szimbolikus legyőzése a kérdés. Nem véletlen, hogy a történelemben rossz viszonyban lévő országok focimeccsei mennyire más hangsúlyt kapnak – és kitört már rendes háború is focimeccs ürügyén. Az orosz-lengyel meccs is ilyen lesz, s a két nem túl jóban lévő ország (sok év megszállás, Katiny, Molotov-Ribentropp-paktum stb.) meccsét még puskaporosabbá teszi a két elég vehemens szurkolótábor – pár napja zajlik csak az EB, és máris mindketten provokáltak már ki verekedést. Reméljük, hogy minden rendben zajlik majd, és csak a meccsen lesz majd késhegyig menő küzdelem.

20:45, Discovery Channel, Állítólag…
Jamie és Adam most azt a két, hétköznapi halandók számára ritkán aktuális kérdést vizsgálja meg mítoszirtászati szempontból, hogy vajon túlélhető-e egy tízméteres esés buborékfóliába csavarva, illetve hogy egy rakétahajtású autóval meg lehet-e csinálni egy teljes, 360 fokos fordulatot úgy, hogy a kerekére esik a végén vissza a kocsi. 

21:00, National Geographic, Nagy, nagyobb, legnagyobb II.
Ez az ismeretterjesztő film a Jangce folyón emelt Három szurdok gát építését mutatja be, amely ma a legnagyobb vízierőmű: 2 km széles, hatvan emelet magas a duzzasztógát, 60 millió ember áramellátását tudja ellátni – ugyanakkor annak a mentalitásnak a műve (a helyet 1919-ben már alkalmasnak látták mérnökök a gát kiképezésére), amely szerint a környezetet minde skrupulus, aggály nélkül át lehet alakítani. A hatalmas víztározó hossza maximális vízszint idején 660 km. Ugyanakkor problémát fog jelenteni az üledékesedés, és esetleg az, hogy a gát tektonikus törésvonalra épült. Ugyanakkor a kínai kormány az erózió csökkentése érdekében növeli az erdőségek számát, de a vidék legendásan gazdag élővilágában a fajok 57%-a veszélyeztetettnek számít. A vízierőmű és a víztározó miatt 1,24 millió embert kellett kitelepíteni, 1300 régészeti lelőhelyet öntött el a víz, amely 90 métert emelkedett az eredeti viszonyokhoz képest. 

21:15, TV2, D.E.B.S. – Kémcsajok
Aki a környezeti vs. emberi probléma helyett valami nagyon limonádéra vágyik, válassza ezt a filmet, melyben magassarkús, miniszoknyás jócsajok kémkednek, épp egy alvilági bombanő után. Női nézői aligha lesznek ennek a Angela Robinson-remekműnek. 

21:50, Duna World, Háború a nemzet ellen – Az elrabolt nemzeti vagyon, A nemzet felszámolása
A Jelenczki-féle radikális magyarközelmúlt-értelmezés legsötétebb epizódjához érkeztünk – magam is kíváncsian várom, hogy szűnt meg a nemzet, amelynek, bár ez akkor nyilván tévhit, a részének éreztem magam. De komolyabban: a radikális agyrémek (legyen bár némi igazságalapjuk) hamar megismertethetik az oly régóta békében élő országunkat az ínségesebb, akár háborús időkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik