Kultúra

Diktatúrák nyomában jár az új budapesti útikalauz

budapest (budapest)
budapest (budapest)

A 20. század politikai diktatúrái és legmegrázóbb történelmi eseményei mentén veszi sorra és mutatja be Budapest különböző helyszíneit, épületeket, emlékműveket és tereket Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor Budapest a diktatúrák árnyékában című rendhagyó útikalauza.

Olyan tudományos-ismeretterjesztő kötetet szerettek volna létrehozni, mely útikönyvként is forgatható, és egyaránt szól a Budapesten élőknek, a fővárosban járó turistáknak, vagy éppen az eseményeket átélt lakosságnak – hangoztatta Tabajdi Gábor a kötetet bemutató sajtótájékoztatón szerdán.

Hozzátette: a kötetben összefoglalták a meglévő ismereteket, és helyhez kötötték a dolgokat, mint például a Hősök tere történeténél. Emellett arra törekedtek, hogy nyilvánosságra hozzák azokat a legfrissebb kutatási eredményeket, amelyeknek az elmúlt hónapokban jártak utána.

A könyvben 13 térképet talál az olvasó, a többi között a pesti gettóról, a Szabadság tér melletti pártközpont és titkosszolgálatok elhelyezkedéséről, a kormányrezidenciáról, Andropov Budapestjéről és a Varázs utcai káderdűlőről.

A 20. század sok impressziót okozott azoknak az embereknek, akik beleszülettek és ennek különböző szomorú részei vannak – hangzott el. Helyes és szükséges, hogy ezeket ne feledjük, hanem emlékezzünk rá – hangsúlyozta Ungváry Krisztián.

Szólt arról is, hogy az 1938-ban épült titkos kormányóvóhely az egyik olyan objektum, amelyet a könyv részletesen bemutat. Az óvóhely atomcsapás esetén is védelmet nyújtott volna a politikai bizottság tagjainak. Felhívta a figyelmet a Budapest ostroma térképre is, amelyen megtalálhatók az egyes fontos helyszínek, a többi között az Attila úti iskola, vagy a városmajori templom. Ettől déli irányba található az a kegyszobor, ahol az első budapesti légitámadás becsapódása történt.

A fiatal kutatók budapesti sétáin feltárulnak az 1919-es tanácsköztársaság és az azt követő fehérterror, a német megszállás, a nyilas rémuralom és a zsidóüldözés, a világháborús főváros, a szovjet megszállás és a Rákosi-diktatúra, az 1956-os forradalom és szabadságharc, végül a Kádár-korszak elfeledett vagy épp szándékosan titokban tartott történeti helyszínei és emlékhelyei. Az egyes történelmi eseményekhez köthető szobrok és műemlékek kapcsán a szerzők múlt és jelen emlékezetpolitikai törekvéseit is áttekintik. Az érdeklődők olvashatnak a három szimbolikus köztér – a Hősök tere, a Felvonulási tér és a Szabadság tér – történetéről, Rákosi és Kádár Budapestjéről.

A könyvben olvasható információkat az érdeklődők megtalálhatják a www.titkosbudapest.hu oldalon is, nagy kép- és videoanyaggal kiegészítve. A kiadvány szerzői hozzászólásokat és véleményeket is várnak, mert mint mondták, “sok minden lehívható a kollektív emlékezetből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik