Kultúra

Homoszexuális lett az egyik veterán szuperhős

Green Lantern (képregény, )
Green Lantern (képregény, )

Bár eredetileg felesége és két gyereke is volt, most kiderült róla, hogy a férfiakhoz vonzódik. Zöld Lámpást is elérte a melegházasság elismertetéséért folytatott amerikai kampány.

Egy átlagos szuperhős tud repülni, emberfeletti erővel bír, mások elméjébe lát és íjjal, kalapáccsal, vagy épp pókhálóval bünteti a gonoszt és védi meg az univerzumot. A képregényhősök évtizedek óta az igazságosság, hősiesség, és – bármennyire is szűk ruhákban, csini csizmában, színes maszkban, esetleg palástban járnak – a férfiasság jelképei. Lábaik előtt a világ és megkaphatnak minden nőt. Azaz most már férfit is.

Mióta Barack Obama bejelentette, hogy támogatja a melegek közti házasságot, az amerikai nagy képregénykiadók rögtön szárnyaik alá vették a homoszexuális frigy elismertetésének kampányát. Először a Marvel jelentette be, hogy az X-men csapat egyik – nem túlzottan ismert – karaktere, a kanadai Jean-Paul Beaubier május 23-án megkéri párja, Kyle Jindau kezét, majd június 20-án össze is házasodnak. Aztán jöttek a DC fejesei, akik a másik nagy kiadóra licitálva azt mondták: nemsokára egyik veterán szuperhősük coming outol.

A képregényvilág természetesen felbolydult a hír hallatán, sokan vizionáltak egy Batman és Robin közt bimbózó kapcsolatot, vagy sejtettek túl sok férfiasságot Wonder Woman vonásai mögött. Június elsején azonban kiderült, a latexruhás, gyűrűvel támadó Alan Scott talál azonos nemű párra.

E csodaember az univerzum békéért harcoló Zöld Lámpás Alakulat első földi tagja, mezei vasúti mérnökből lett hős, a DC legújabb (Earth 2 című) sorozatában tér vissza homoszexuálisként. Pikáns részlet, hogy az eredeti képregényekben felesége és két gyermeke is volt.


A sztoriért felelős James Robinson szerint Zöld Lámpás karaktere csupán gazdagabb és árnyaltabb lett a coming out által, alapvonásai azonban nem változtak: még mindig az a dinamikus, karizmatikus vezető, akit az olvasók megszerettek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár a DC istállóját olyan nevek erősíti, mint Batman, Superman, Wonder Woman, Flash vagy Aquaman, a kiadó mégsem a legnagyobbak közül választott, amikor meleg karaktert keresett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik