Nagyvilág

Obama támogatja a melegházasságokat

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy támogatja az egyneműek házasságkötését.

Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki nyilvánosan állást foglalt a melegházasságok engedélyezése mellett. Az elnök, aki hosszú ideig kerülte az egyértelmű állásfoglalást ebben a kényes társadalmi kérdésben, az ABC televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ez személyes véleménye, és a szövetségi államoknak önállóan kell dönteniük abban, hogy engedélyezik-e vagy sem a melegházasságokat.

Az elnök korábban csak addig ment el, hogy elégségesnek vélte és támogatta a polgári partneri viszonyt. Másrészt figyelembe vette azt a tényt, hogy nagyon sok ember számára a házasság szó olyan dolgot jelent, amely nagyon erős hagyományokkal és vallásos hittel kapcsolódik össze. A nagyon személyes hangvételű interjúban Obama beszélt arról, hogy évekig tartó folyamat eredményeként alakult ki ez a véleménye. A témáról sokat beszélt munkatársaival, barátaival, családtagjaival, de még republikánus párti egyetemistákkal is, s közelről látta, amint csapatának homoszexuális tagjai nagyon szoros és monogám kapcsolatban gyermekeket nevelnek.

Elmondta azt is, hogy lányainak vannak olyan barátai, ahol a szülők azonos neműek. Nekik ez természetes, másként kezelni barátaik homoszexuális szüleit értelmetlen dolog számukra, és “őszintén szólva ez megváltoztatja a perspektívát” a melegházasságok körüli vitában – fejtegette Obama, hozzátéve, hogy a republikánus párti fiatalok is “hisznek az egyenlőségben” a homoszexuálisok jogait illetően, noha számos más fontos kérdésben, így a gazdaság- és a külpolitikában nem értenek egyet vele.

Hat hónappal az elnökválasztás előtt Obama veszélyes vizekre evezett. Az amerikai társadalom mélyen megosztott a kérdésben: a legfrissebb felmérés szerint 50 százalék támogatja, 48 százalék pedig ellenzi, hogy egynemű párok házasságot köthessenek. Politológusok szerint a melegházasságok támogatásának felvállalása Obama oldalára állíthatja a fiatalokat, de eltaszíthatja támogatói közül a konzervatív gondolkodásúakat.

A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is. A pénzosztás akkora feszültséget okozott, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.