Kultúra

Életveszélyes a “West-Balkan-szabály”?

zp (zp)
zp (zp)

Elég volt hozzá egy kicsit jobban várt zenekar, és máris megmutatta valódi énjét a ZP. Kint tömeg, bent szinte üres szórakozóhely. Hol is biztonságosabb?

Bob Marley gyermeke, Stephen Marley lépett fel tegnap a Zöld Pardonban. Míg az ZP-ben a jelenleg előírt maximális ezren voltak, addig a Rákóczi hídon fürtökben lógtak a koncertnézők. A facebookos kommenterek meg is jegyezték: „Vicces volt kintről látni a félig üres táncteret és – legalábbis a koncert alatt – ürességtől kongó asztalokat, székeket úgy, hogy a hídon és a ZP körül még ezrek tolongtak. Üdvözletemet küldöm annak, aki megszabta a max. létszámot. Tuti sokkal biztonságosabb, ha az emberek fürtökben lógnak a Rákóczi híd járdáján, miközben ezerrel húznak el mellettük az autók…”

A visszás helyzetet a jelenlegi táncos zenés rendelkezésekre vonatkozó West Balkán-szabály okozza, ugyanis jelenleg maximálisan 1000 főt lehet engedély nélkül szórakoztatni egy helyen. A Rákóczi híd lábánál lévő ZP és a vele szimbiózisban levő Szeparé Bisztró esetében ez 2000 ember jelent. Azonban kinek jó, hogy kívül rekedt tömeget kell irányítgatni, miközben a hely alkalmas lenne legalább 5000 ezer fő biztonságos kezelésére is?

Jól látszik, mennyien vannak a hídon. (fb.com.)

A ZP-nek ráadásul nem is a szakhatósági engedélyek közül a biztonságos üzemeltetést jóváhagyó részével van gondja, hanem egy egészen más – sokkal szövevényesebb – ügy miatt nem kapnak működési engedélyt. Így viszont azokat veszélyeztetik, akik kívül rekednek egy egyébként biztonságos és megfelelő kapacitású helyről.

Egyébként a ZP már jóval a koncert előtt közzétett egy hivatalos bejegyzést, hogy elérte a jelenlegi hivatalos, 1000 fős befogadóképességét! “Mostantól csak akkor tudunk újabb embereket beengedni, ha valaki kijön a helyszínről. Köszönjük megértéseteket. Akik már itt vannak a sorban, azoktól a következőt szeretnénk kérni: ha a koncertet a területen kívülről szeretnétek hallgatni, semmiképpen ne menjetek az úttest közelébe, és ügyeljetek a kerékpárút szabadon hagyására.”

Úgy tudni egyébként, a ZP hangosbeszélőkön keresztül irányítgatja is a tömeget, és a rendőrség is a helyszínen volt előtte, hogy hol kellene kordonozni, ám ez úgy tűnik, korántsem orvosolja hosszú távon a problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik