Kultúra

Bruce Springsteen a bankárokat ostorozta

A világhírű rockzenész "pénzsóvár tolvajoknak" és "fosztogató báróknak" nevezte a pénzügyi szektor nagyhatalmú szereplőit berlini szuperkoncertjén.

A Főnökként emlegetett előadó a német főváros olimpiai stadionjában lépett fel Wrecking Ball című világkörüli turnéja részeként, koncertjére 58 ezres tömeg sereglett össze.

Springsteen a számok között a gazdaságilag nehéz időkről beszélt, amelyekben emberek vesztették el állásukat világszerte, és adósságválság alakult ki Görögországban és más országokban. “Amerikában sok ember vált munkanélkülivé. De Európában és Berlinben is nehéz idők járnak” – mondta folyékonyan beszélve németül. “Ezt a dalt azoknak ajánlom, akik szenvednek” – mondta, majd belekezdett a Jack of All Trades című szerzeményébe, amely a bankárokat ostorozza többek közt olyan sorokkal, mint a “bankárok csak híznak, a dolgos emberek meg fogynak”.

A New Jersey-i zenész turnéja május 13-án kezdődött Spanyolországban, amely szintén nehéz helyzetben van gazdaságilag. A koncertkörút 15 országot érint, 33 fellépést foglal magában és július 31-én Helsinkiben ér véget.

Berlin különleges hely az amerikai sztár számára, amióta 1988-ban a vasfüggöny mögött, Kelet-Berlinben lépett fel. A koncertet (Kelet-Németország lakosságának egy százalékát kitevő) 160 ezres tömeg hallgatta végig. Springsteen bátran felszólalt a “határok” ellen, amelyek a város keleti részébe kényszerítették a keletnémeteket.

“Néha olyan helyen lépsz fel és olyan show-t adsz, amely örökké tovább él benned” – mondta szerda esti koncertjén, miután egy rajongó aláírást kért tőle az 1988-as fellépés poszterére. “Kelet-Berlin 1988-ban ilyen volt” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik