Kultúra

Beatles-koncert a Király utcában

Majd 50 éve nem is Angliában, hanem Hamburgban léptek először színpadra ezen a néven. De idén 50 éve, hogy megalakultak Liverpoolban. A Love me do volt az első slágerük.

A legjobbak

Több mint 1 milliárd lemezt adtak el csak a 2000-es évek közepéig. Pedig 40 éve hivatalosan is feloszlottak. A Beatles több eladási rekordot is felállított és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg. Az első brit zenekar volt, amely tarolt az USA-ban.

27 no.1. helyezett dalt jegyeztek amiből az utolsó a Let it be volt 1970-ben. Kétségtelen, hogy a Beatles a 20. század legsikeresebb zenekara.

Tribute

Talán ennek is köszönhető, hogy minden évfordulót mindenki meg akar lovagolni. A mostani 50-est a fél világ. Minden tribute zenekar koncertezik. És olyan művészek is előbújnak, akik tulajdonképpen eltűntek a nagyközönség elől.

A VAM Desing Center nagyszerű ütemérzékkel ült fel a nosztalgiahullámra. Egy Beatles örök című sorozatot terveznek a nyárra. Ebben lesz tribute koncert, rajongók és gyűjtők napja, és persze hasonmásverseny is.

Mikó, Edvin

Ha Beatles, akkor természetesen nem maradhat el Mikó István, a magyar Beatles nosztalgia legkitartóbb ápolója. Természetesen ő is fellép, de most kivételesen nem az évtizedek óta ismert zenés produkcióval, hanem a The BlackBirds zenekarral közös új dologba kezdenek. A Bolond a hegytetőn Mikó saját darabja és jórészt a KFT-s Márton András dalszövegfordításaiból áll. Mikó állítólag most nem énekel, csak játszik és szaval. Ez azért is sajnálatraméltó, mert talán sokan nem tudják, de a színész 1969 és 1973 között gitáros-énekesként a Kaláka együttes alapító tagja volt, később, már befutott színészként 1992-ben szólólemezt is megjelentetett. “A fiúk előadják a dalokat színpadi formában, én pedig narrálom az előadást. Annak ellenére, hogy sokan ismerik és éneklik a szövegeket, nem mindenki tudja, hogy miről is szólnak a dalok” – mondta a mai beharangozón Mikó István.

Hasonló a hasonlóval: hasonmás

A darab háromszor lesz a Vamban a nyáron, de aki lemarad róla, az szerencsére megnézheti háromszor csak a The BlackBirds zenekar Beatles-feldolgozásait is. Akinek meg ez sem elég, az megnézheti, Edvin „magaskultúra stradivari” Marton szintén a The BlackBirdsel közös műsorát ugyanitt. A koncertek mellett a kiállítótérben kiállítást rendeznek, amelyre gyűjtők különleges relikviáit is várják. A tárlaton megemlékeznek majd a június 18-án 70. születésnapját ünneplő Paul McCartney-ról is. A programok között sor kerül majd hasonmásversenyre és amatőr tribute zenekarok vetélkedőjére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik