Kultúra

Tegnap éjjel [filmpremier]

Az egyik megteszi, és megbánja. A másik nem teszi meg, és megbánja. Ki csal meg kit?

Jo és Michael egy pár. Egy pár.

Tehát. Van ez a magyarban is használatos szó (pár), amit szanaszét koptatott sok ostoba beszámoló hírneves senkik kozmetikázott magánéletéről. Ha mindezt elfelejtjük, akkor érezzük meg a szó valódi ízét: pár. Két embert jelent. Akiknek kapcsolata nem csak vonzalom és közös tevékenységek. Nem csak esetlegesség. Hanem szövetség. Választás. Hogy ő. Ő, valóban. Mint viszonyítási pont, mint életem másik fele. Komoly. Nem helyettesíthető, nem pótolható, nem lecserélhető.

Tehát: Jo és Michael egy pár. Fiatalok, sikeresek, tehetségesek, energikusak. Előttük az élet, az ún. boldogság. Jo egy partin észreveszi, amit még maga Michael sem – a vibrálást, a palástolt vonzalmat a férfi és annak munkatársnője között. Veszekedés, különalvás, örökharag, ánem, ádehogyis, csaknemképzeled, sohasoha. Kibékülés. Másnap üzleti út. Egyebek közt azzal az új tervezőnővel. A másiknak meg otthon maradás, és váratlan találkozás. Egy régi szerelemmel.

És a távollét, az az egyetlen nap, amely különös, mindent megkérdőjelező éjszakába torkollik, véget vet ennek a szónak, hogy: pár. Mire végül ismét együtt látjuk Jót és Michaelt, az újrakezdés elszánt indulatával, már tudjuk, hogy ők többé nem pár, csak házastársak, akik, mint csaknem minden ember, végig fogják játszmázni további életüket. Mert nem mertek elég őszinték lenni. Saját magukhoz.

Michael minden ellenkezés után mégis csak a vonzó munkatárs ágyában köt ki. De Jo vétke a nagyobb: le ugyan nem fekszik a régen látott baráttal, de gondolatait, érzéseit mégis az, a meg nem valósult kapcsolódás köti le. És hazudni fognak egymásnak innentől.

Szép, kerek kis dráma, különösebb felhajtás, amerikai filmekben szokásos szájbarágós lelkizés nélkül. Csak pillantások, sőt, elkapott, titkolni akart pillantások. Csak pici gesztusok. Csak kisebb füllentések. Ezek állnak össze nagy, szomorú, kudarcos életet megelőlegező hazugságszövevénnyé. Tanulságos, diszkrét, őszinte film.

Ajánljuk: pároknak (lásd a szó értelmét fenn).

Nem ajánljuk: azoknak, akik már emlékét sem őrzik annak, mit jelentett ez a szó.

TPP

Last Night – színes, magyarul beszélő amerikai-francia filmdráma, 2010. Rendezte: Massy Tadjedin. Szereplők: Kiera Knightley (Jo), Sam Worthington (MIchael), Eva Mendes (Laura), Guilaume Canet (Alex), Anson Mount (Andy), Griffin Dunne (Truman), Stephanie Romanov (Sandra), Scott Adsit (Stuart). 90 perc. Forgalmazó: PARLUX Entertainment.

Hazai bemutató: május 24.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik