Kultúra

A tévében: valóság és fikció

Forma-1-es autók, pápuai törzsek, hollywoodi háborúk, Szodoma és Gomorra - valóság és legendák.

21:00, National Geographic, Mérnöki találékonyság III., a Forma-1-es autó
Richard Hammond igazán testhezálló témát kapott ebben az epizódban: a Top Gear oszlopos tagja egy Forma-1-es autó mérnöki bonyadalamaiba kell bevezessen bennünket. A csapatok közti verseny, a biztonságért és a gyorsaságért folytatott együttes küzdelem repülőgéphez hasonló szerkezetekké változtatta a versenyautókat mind az anyagok, mind a felszerelés tekintetében.

21:30, m1, Bábel – Háború és Hollywood
Hányszor hallottuk már, hogy a hollywoodi filmekben a háború hiteltelenül jelenik meg – legutóbb Kathryn Bigelow A bombák földjén filmje kapcsán tiltakoztak veteránok, mondván, hogy a főhős a katonai elvekkel ellentétesen viselkedik, veszélyezteti a többieket stb. És akkor a felszerelésekről még nem is beszéltünk. Al Ghaoui Hesna riportműsora Hollywood és a fegyverek viszonyáról mond el érdekességeket, és szólaltat meg afganisztáni magyar katonákat. 

22:00, National Geographic, Titkok és ereklyék II: Szodoma és Gomora
Annak idején Heinrich Schliemann a görög eposzokból szedett bizonyossággal és eltökéltséggel kereste Trója romjait, és sikerrel járt. De vajon ugyanígy járt sikerrel az a kutató is, aki Szodoma és Gomorra rejtélyére jtt rá állítólag? ÉS tényleg van köze a történetnek Milánóhoz és Velencéhez?

23:10, m2, On the Spot: a danik
A danik janik, azaz kemény legények – Pápua-Új-Guineán élnek, harciasak, szerencsére megkímélték S. Takács András és Cseke Eszter életét, amikor anyaszült meztelenül fogadták őket. A két magyar riporter így végül megcsinálhatta dokumentumfilmjét a törzsről, amely pár évszázaddal korábbi kiadásban éli életét, harcol ellenségeivel, imádkozik, túlél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik