Kultúra

“Nagyon Romantikus” szabad ötletek

Május 22. kedd. 20:00. Rongy Kocsma (Szeged, Kossuth Lajos sgt. 72.)

„Előrelátó vagy de mégis
nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak”

Kányádi Sándor: Isten háta mögött

A Szegedi Egyetemi Színház és az Impro Társulat bemutatja:

„Nagyon romantikus” szabad ötletek-verses- zenés est

Nagyon Romantikus Szabad Ötletek című estünk a költészet napjára készült-írja a társulat az eseményről.- Verset ötvöz zenével és fordítva is.
Az est tematikáját tekintve olyan versekről van szó, amik valamilyen szempontból romantikusak, úgy pozitív, ahogy negatív értelemben is. Ezek a versek tehát felidézhetik romantikus fiatalságunkat, romantikus hazaszeretetünket, romantikus egyedüllétünket, magányunkat, romantikus szeretetéhségünket, romantikus szerelmeinket.
Ha irónia vagy szomorúság is van az előző szavakban, az csak azért van, mert mai bonyolult világunkban, semmi sem olyan egyszerű. A versek viszont próbálnak egyszerre bonyolultan is, tisztán is fogalmazni, és ahány ember olvassa annyi értelmezés és annyi kis világ születik.

Szabad Ötletünk ezért a következő volt, egyrészt József Attila, Szabad Ötletek Jegyzéke című művére utalva, utalunk arra, hogy mi sem akarjuk odáig csúsztatni magunkat, hogy fekete öltönyös uraknak és hölgyeknek öltözve fekete mappából verseket olvassunk, már csak azért sem, mert az említett mű József Attila szabad asszociációt tartalmazza, úgy ahogy, de akkor is.
A versben pont az izgalmas, hogy mindenféle romantikus és kevésbé romantikus helyzetbe is fel lehet használni, ezért elkezdtük őket alkalmazni gitárra és énekhangra.
Verseket választottunk ki, olyanokat, amik közel állnak a szívünkhöz, s kikerülhetetlen volt az is hogy választásaink közbe, olyan versekre is bukkanjunk, amikről eddig hallani se halottunk. Így szokott ez lenni, minden pátosz nélkül, mert vannak könyvek, amiket nem mi találunk meg, hanem Ők találnak meg minket, hát így a versekkel is, nem is mi kerestük a verseket, hanem Ők találtak ránk.

Jó nagy kísérlet és kérdésünk is volt hogyan működnének ezek a versek énekelve, ezért vettünk gitárokat a kezünkbe és énekelni kezdtük a verseket.Szerettük volna megmutatni e versek ilyetén megszólalását.

Célunk: Egy olyan érdekes zenés estet bemutatni Önöknek ami a vers sokoldalúságára, és egyben alkalmazhatóságára is fölhívja a figyelmet. Alkalmazhatóság minden élethelyzetben, és verset mondani jó úgy ahogy beszélni jó, és verset énekelni jó, ahogy egyébként énekelni is jó.

Költök, akiktől verseket választottunk: Ady Endre,József Attila, Károlyi Amy, Radnóti Miklós, Gulyás Pál,Illyés Gyula, Hervay Gizella, Kányádi Sándor és Paudits Zoltán

Közreműködik: Drubina Orsolya, Horváth István, Veres Kitti, Hajdú Róbert, Kiszelly Pap Éva, Magony Gergely, Varga Norbert
Összeállította, és rendezte: Varga Norbert

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik