Kultúra

Bródy: lehet, hogy Leventével lépünk fel

A 20. éves Sziget önmagát és a közönségét egy plusz (pontosabban mínusz) nappal ünnepli. A Magyar Dal Napjának újratöltésén fellép az első magyar dalok szerzője, Bródy János is. Villáminterjú.

Milyen produkcióval készül az augusztus 6-i Magyar Dal Napjára?

Épp most érte el a platinarangot az Illés szekerén című, tavaly megjelent albumom, nyilván erről a lemezről fogok játszani néhány számot. Persze ehhez az is kell, hogy sikerüljön elhívni a lemezen szereplő kollégákat. Arról is szó van, hogy esetleg kapnék a műsorfolyamban egy nagyobb blokkot, amit nekem kéne „feltöltenem” barátokkal, zenésztársakkal, de ez az ötlet még nem kiforrott.

A Magyar Dal Napja önnek különösen érdekes, hiszen a rockzenében, beatzenében az Illéshez kötődnek az első magyar nyelvű számok. Ezek szövegeit ön írta. Ezekből az első magyar dalokból nem fog játszani?

Egy ilyen felkéréskor mindig nagy a dilemma, mit válasszon az ember abból a hihetetlen sok dalból, amit elkövetett. Természetesen lehetséges, hogy a Micimackót is el kell játszani, vagy a Ha én rózsa volnékot. Egyébként a hatvanas években tulajdonképpen csak játszadoztunk a nyelvvel, amikor megpróbáltunk az angolhoz hasonló hangzású, de magyar szövegeket kitalálni. Nagyjából úgy ment, hogy felfedeztük, hogy az akkori beatslágerekben oly sokszor előforduló „oh, yeah” úgy hangzik, mint az, hogy „ó, ne”. Az „oh, no” meg pont olyan, mint az „oly jó”. Ezekkel szórakoztunk, és megpróbáltunk egyszerű magyar szavakat találni a zenére. És örültünk, ha van is valami értelme ezeknek a kreálmányoknak. Nagyjából így születtek az első magyar dalok.

Elképzelhető, hogy augusztusban az akkori szerzőtársával, Szörényi Leventével közösen lépnek színpadra?

Minden elképzelhető. Egyébként Leventével a mínusz egyedik napon, a Csík zenekar napján is ott leszünk. Nekem most a Magyar Dal Napja egy kicsit váratlanul is jött, hiszen a Csík már egy ideje szervezkedik, tudom, hogy ott leszek, és most egy teljesen más műsort kell kitalálnom. A Leventével való viszonyunkra valamiért állandóan rákérdeznek. Nemrég a Veled, Uram! felújítása kapcsán is együtt dolgoztunk, s ilyenkor nyilván jobban összejövünk, mint ha külön-külön dolgozunk. Azt tudom mondani, hogy szerintem több dologban értük most egyet, mint amiben nem. Az pedig, hogy attól függetlenül, hogy a világ dolgait nem egyformán látjuk, tudunk dolgozni egymással, talán példa értékű lehet mások számára is.

Az előző lemezéről azt mondta, hogy az az utolsó. Most, hogy ilyen siker lett, nem gondolta meg magát?

Az Illés szekerén felfogható életem egyfajta összegző lemezeként. Ugyanakkor megpróbáltam kifejezni azt is a dalokban, hogy sok minden ismétlődik, amiket életem során már egyszer átéltem. Úgy látszik, ezek a dolgok nagyon jellemzőek arra a társadalomra, amiben felnőttem, és művész lettem. Most a lemezbemutató koncertjeimről készült felvételek keverése folyik, illetve a DVD-anyag összeállítása. A Magyar Televízió valamiért nem akarta fölvenni, sugározni egyik koncertet sem, ezért fontos, hogy legalább egy DVD-n megörökítsük az utókornak. Egyelőre nem tervezek új albumot. Viszont több olyan kollégám is megkeresett, akiknek eddig is írtam dalokat, hogy szeretnének újabbakat. Ezzel foglalkozom mostanában. Lesz egy-két fellépésem nyáron, és jövő tavasszal várható egy nagy koncert is. Feltéve, hogy élek, és bírom még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik