Kultúra

A tévében: ki áll a háttérben?

Az internet maga az anonimitás, az emberi lét magány (Bergman), vissza kell térnie a testőröknek, és az irányítótorony is okozhat légikatasztrófát.

20:00, Duna TV, A csend
Ingmar Bergman trilógiájának befejező darabja a már szinte teljesen magára maradt ember létét rögzíti, írja le. Szerencse, hogx akkoriban nem volt szokás kiadni a filmek hanganyagát, mert Bergman gondban lett volna – és ez a film még a szokásos Bergman-csendeknél is halkabb. De a csend nem üresség, és nem véletlen, hogy Jézus is arra szólított fel az Újszövetségben: csendben, magunkban imádkozzunk. Egy film azkonak, akik nem félnek megtörni a mindennapok konstans zajait, zörejeit, moraját – ráadásul tévén.

21:00, Filmmúzeum, A testőrök visszatérnek
Richard Lester két filmje, a Három testőr, illetve A négy muskétás sok magyar gyerek kedvence volt a 80-as években – jóllehet 1973-1974-ben készültek. 1989-ben gondolták úgy elegen, hogy készüljön el a film folytatása, ezt is Lester rendezte, de már nem lehet ugyanazt a felállást eljátszani a meglett korba lépő Michael Yorkkal (D’Artagnan), Richard Chamberlainnel (Aramis), Frank Finlayvel (Porthos), és azzal az Oliver Reeddel (Athos), aki épp tíz évre rá halt meg 1999-ben a Gladiátor forgatása közben (bezzeg a nála 16 évvel öregebb Christopher Lee (Rochefort) még mindig él). Így lényegében lépett az egész történet egy generációt, a négy veterán egy fiatal legényt (C. Thomas Howell) pesztrál, az ellenségben pedig szintén generációváltás zajlott le, Kim Katrall játssza a Mylady inkarnációját, szellemének örökösét. A filmben feltűnik még Roy Kinnear, Philippe Noiret, Jean-Pierre Cassel, Geraldine Chaplin, vagyis szinte mindenki, aki akkoriban (és a 70-es években) számított.

21:00, National Geographic, Légikatasztrófák IX: Ki irányít?
A legújabb repüléselrettentő epizódban a gépen minden rendben van, a leszállásnál az iranyítótorony hibázik, ezért hal meg kilenc ember – a 135 utasból, ez elég jó arány légikatasztrófák esetében. Több részlet és vonatbérlet foglalásának telefonszáma a fenti koordinátákon található.

21:20, TV2, Vadidegen
Az internet (illetőleg az Internet) sokaknak rejtélyes és veszélyes univerzum, ahol ha ráklikkelónk egy ikonra, rejtőzködő pszichopaták ragadják el életünk kódjait, majd az életünket magát. Bruce Willis ebben a filmben egy ilyen ördögi alakot formál meg, aki, micsoda véletlen, egy Halle Berryt kap a karmai közé, egyébként Heidi Klum is feltűnik körülötte – Kathy Bates nem ért rá valószínűleg. A fülledt filmben egy eltűnt barát miatt kell Berrynek alámerülnie minél kevesebb ruhában az internet legmélyebb bugyraiba. 

23:15, Duna TV, Senkinek sem kellene meghalnia
India szegényeinek roppant tömege, nyomoruk nagysága sok modern, fejlett országból érkezőnek jelent megvilágosodást, katartikus élményt. Ezzel együtt a szörnyű életkörülmények bőséggel szedik áldozataikat. Egy önkéntes segélyszolgálat munkáját dokumentálja ez az ismeretterjesztő film, amelyből kiderül, mi és mennyi kéne a változáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik