Belföld

Merre járhat Budapesten Bruce Willis?

A drágább éttermek között is akadnak az idelátogató sztároknak kedvencei, de mi is adunk tippeket, hol érdemes várni a kopasz akcióhőst.

Most, hogy Bruce Willis a budapesti flasztert tapossa, felmerül a kérdés, hol esznek, vásárolnak, kapcsolódnak ki a szimpla megjelenésükkel is jelentős felfordulást és rajongói hisztériát kiváltó külföldi sztárok, amikor a magyar fővárosba szólítja őket munkájuk.

Magyarország most már kétségtelenül a közép-kelet-európai térség legkedveltebb filmes központja lett, ahová előszeretettel járnak Hollywood prominensei is, hogy itt forgassák le a Willis esetében Moszkvában, máskor Párizsban, Szarajevóban, sőt nagy ritkán Budapesten játszódó jeleneteiket.

Van, aki ennek ellenére a lábát sem teszi be az országba. Tom Cruise kasszasiker-sorozata a Mission: Impossible legutóbbi részének csupán egy jelenete játszódik Budapesten. Erre elegendő volt néhány helikopterről készített légi felvétel, valamint egy üldözéses jelenet, magyar szereplőkkel kiegészítve, a Top Gun pilótája nem repült hozzánk. Mások, mint a Brangelina család, viszont heteket töltöttek Magyarországon. A forgatás ideje alatt pedig bőven jutott idejük kikapcsolódásra, sőt gyerekeiket is Budapesten járatták iskolába. De vajon fel van-e már rendesen készülve a főváros erre a sztárrengetegre, létezik-e külön “sztár-infrastruktúra”?

Sztárhasak

Ha sztárhasakról van szó, akkor feltétlenül. A belvárosi Nobu egyértelműen a sztárok menzája. Itt eszik majd a hírek szerint a csütörtökön megérkezett Bruce Willis is. A perui-japán fúziós konyhát képviselő Nobu 2010-es megnyitóján pedig Jeremy Irons és Robert DeNiro is részt vett annak idején. Antonio Banderas viszont inkább a magyarosabb ízeket kínáló Dérynébe látogatott márciusi itt tartózkodása során. Akad olyan is persze, aki saját szakáccsal érkezik, de a Jolie-Pitt páros például egy magyar séfben találta meg a számításait. Kiss Mariann séf tyúkhúslevessel nyitott a sztárcsaládnak, és hetekig főzött rájuk.

A kísérletezőbb kedvűek közül való ugyanakkor Jeremy Irons, aki a The New York Timesnak nyilatkozva több budapesti éttermet is a kedvencei közé sorolt, köztük a Café Kört és a Pomo D’Orót. Ő látványosságokat – például a Dohány utcai zsinagógát és a bazilikát – is felsorolt, tehát viszonylag sokat utazgathatott a fővárosban a Borgias című sorozat itthoni forgatási szünetei alatt. Irons még a Sziget Fesztiválra is kilátogatott, sőt motoros túrákat is bevállalt a Balaton-felvidéken és a Bakonyban. Bár Anthony Hopkins kicsit kevésbé volt bevállalós kollégájánál, amikor a Rítus című filmjét forgatta nálunk, azért állítása szerint a Four Seasons szállodából többször is átsétált Budára, ahol utána “órákig csavargott”, sőt a budapesti fürdőket is meglátogatta.

Sztárhálók

A Budapestre érkező sztárok általában luxushotelekben húzzák meg magukat, amíg a munka ideköti őket, ám mostanában divattá váltak a peremkerületekben kibérelt luxusvillák is. Itt nagyobb a nyugalom, bár a belvárosi forgatási helyszínek elérése sokszor problémásabb, mint a szállodákból. Joliék után most Bruce Willis is a második kerületbe tette a főhadiszállását.

Mi ide vinnénk Bruce Willist
A szerkesztőségben végzett villám-közvéleménykutatás alapján viszont számtalan olyan hely maradt még a magyar fővárosban, ahová bár sztárok valószínűleg még nem tették be a lábukat, nem kizárt, hogy Bruce Willis jól szórakozna, ha valaki kézen fogná és megmutatná neki ezeket. Akadt, aki a nyolcadik kerületi dzsumbujban hagyná magára a sokat látott akcióhőst: “Ott kiderülne, milyen drága az élete!” Más prózaibb szórakozást kínálna fel a felrobbant járművek tömegeit maga mögött hagyó Willisnek: “Odaadnám neki a Skodát, vigye el helyettem műszakiztatni”. Felmerültek egyéb lehetőségek is. Akadt aki iskolaőri pozícióban helyezte volna el egy szakiskolában, vagy a reggeli csúcsot mutatta volna meg a 10-es út bevezető szakaszán. Hogy a hazai sztárvilágban is megmártózhasson, egyik kollégánk egyenesen Puzsér Róbert karmai közé adta volna a Csillag születik színpadán. Egy tetszőleges fővárosi hentesüzletben a vállalkozó kedvű hollywoodi veterán megpróbálkozhatna a New York-i hot dog után a pacal elnevezésű magyar élelmiszer-ipari kreáció feldolgozásával is. A józsefvárosi kínai piacon pedig egy egész Die Hard-epizód fegyverarzenálja kijönne félpénzből.

Aki Willist akarja tehát meglesni, annak érdemes sokat köröznie a Kempinski Hotelben található Nobu környékén, vagy felderítenie a rózsadombi villanegyed rejtőzködőbb birtokait. Szóba jöhet még a sztárok között népszerű Déryné étterem, de az sem kizárt, hogy Willis is valamelyik elegánsabb budai fürdőben áztatja majd ki az orosz maffiózók üldözésében elfáradt tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik