Kultúra

Idősek, fiatalok és két siket képviselő [Heti premierek]

Egy francia és egy angol film az öregségről, de a gimisekre is jut film. És még egy 12 éves kislányt ismeg kell védenie Jason Stathamnek.

A biztonság záloga

Leon, a profi immáron rendőrös változatban érkezik meg, de Boaz Yakin (Perzsia hercege) nem a kislány és a nagy melák barátságát tartja fontosnak a történetből, hanem Jason Statham izmait-erőnlétét meg a rengeteg akciót. Egy volt rendőr, NB II-es ketrecharcos éli életét, de egy bundameccsen nem a megbeszéltek alapján cselekszik, ezért a maffia kivégzi a családját (Stathamnek erős déja-vu érzése lehetett a Blöff című Guy Ritchie-eposzból). Ezen épp csak annyira emészti magát, amennyire egy akciófilmben fontosak a lelki rezdülések, hamar megvéd eg 12 éves kínai kislányt, aki mellékállásban matekzseni, és az egyetlen a világon, aki egy nagyon fontos kódra emlékszik. Ezért mindenki őt akarja (persze nem úgy), és az őrangyala amellett, hogy erős és ügyes, oroszul is tud, illetőleg Bruce Willist megszégyenítő beszólásai vannak.Akciófilm rengeteg akcióval, kevés filmmel, azaz a legpörgősebb filmbe sem árt némi emberi motívum, mert különben csak a pörgés marad meg a villódzások.

 

Együtt élhetnénk

Öt barát: két pár és egy eléggé agg legény testét-lelki kezdi ki az idő, így arra az elhatározásra jutnak, hogy összeköltöznek – ez azonban nemcsak az idősebb korból fakadó kalandokkal, de a múlt megpiszkálásával is jár. Persze csak kényelmesen, az alkotók bőven meghatódtak már az öt főszereplő személyétől is (Guy Bedos, Pierre Richard, Jane Fonda, Geraldine Chaplin, Claude Rich), nem terhelték meg őket sem a valóság bántó, avagy humoros, de mindenképp igaz oldalával, karakterek felépítésével, csak némi színészi játékot kellett mímelniük, ugye, milyen kedvesek. Ugye, milyen szépen emlékeztetnek mindenkit az idő múlására, a test és az elme elhasználódására! Persze a lényeg a tapintat, senki ne bántódjon meg, így aztán sikerült is kilúgozni a lényeget ebből az óvatoskodó vígjátékból.

 

A film előzetesét itt lehet megnézni

 

Keleti nyugalom – Marigold Hotel

Ez is az arany alkonnyal foglalkozó film, az öregséget azonban a lehetőségek földjeként mutatja be. A rendező, a Szerelmes Shakespeare-t vagy A bizonyítást is jegyző John Madden szintén a nagy nevekben látta a biztonság zálogát, csak épp a szigetországból válogatott: Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith, illetőleg Tom Wilkinson mellett még három kisebb név, illetőleg a Gettómilliomos Dev Patelje jön össze, hogy a nagy nyugati komfortba belesavanyodó inaktívak felfedezzék a lelkük mélyén lakó Síva istennőt. Az IBUSZ-út Indiába elméletileg nagyon vicces, és mégis mély kalandokkal bővíti a főhősök élettapasztalatait, azonban a poénok elég laposak, így ez a film sem nagyon több egy idősebb generáció jutalomutazásánál és -játékánál.

 

 

Némafilm

Alapvetően csak helyeselni lehet, hogy a siketek, azaz a hallássérültek mindennapjait egy dokumentumfilm megpróbálja a nézőknek átélhetővé tenni, bemutatni, így nyilván sokan máshogy állnak nemcsak hozzájuk, de általában a fogyatékkal élőkhöz, a problémáikhoz, a reakcióikhoz. Sokaknak segít abban, hogy ne féljenek a fogyatékal élő embertársaiktól. 
A kérdés csak az, hogy ehhez vajon két Európa Parlamenti képviselő napjai-e a legtipikusabbak. Dr. Kósa Ádám Európa Parlamenti és dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő példája annyiban jó választásnak tűnik, hogy megmutatja, egy fogyaték még nem feltétlen akadály az előremenetelhez, a karrierépítéshez. Így talán még reményt is adhat sokaknak. Ugyanakkor épp emiatt a sok ezer hétköznapi sorstársuknak azért más mindennapi problémáik lehetnek, tán nem a legmindennapibb helyzetek és problémák kerülnek a vászonra. 
Arról már nem is beszélve, hogy A legbátrabb város rendezője, Matúz Gábor, illetve Siklósi Beatrix kettős által készített film óhatatlanul is belekavarja az egész témába a politikát, és ez nem biztos, hogy szerencsés, elvégre a két fideszes képviselő életének ábrázolásának a mikéntje olyan vádakat, kérdéseket (netán ízetlen vicceket) vonhat a film köré, ami elvonja a figyelmet a lényegről. 

 

21 Jump Street – A kopasz osztag

Ez a film egy 80-as évekbeli sorozatra épül, mely igazi tinibálványt faragott Johnny Deppből. Kölyökarcú rendőrök épülnek be a középiskolások közé, hogy mindenféle bűncselekményeket akadályozzanak meg – tökéletes alap egy sikeres sorozathoz. A mozifilmben az eredeti főhős mellékszereplő lett, a két főhős pedig két elég különböző figura: Channing Tatum a nők bálványa, akik viszonylag kétségbeesetten próbál kitörni az izomagyú filmek izomagyú karakterei közül, míg Jonah Hill vígjátékok pocakos balekja – nemcsak ők nem néznek ki igazán gimiseknek, de a gimisek sem ugyanolyanok, mint hajdanán. A két rendőrnek ezért nincs olyan könnyű dolga, amikor visszatérnek az iskolapadba. Vagyis egy kicsit meg van csavarva az alaptörténet, mindazonáltal ez a  Judd Apatow-szerű vígjátékra emlékeztető film még szórakoztató is lehet – az egyik rendezője a Derült égből fasírt alkotója (Phil Lord), a másik pedig maga Shrek édesatyja, Chris Miller.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik