Kultúra

A tévében: láblógatás május 1-jén

Mivel a magyar apolitikus nemzet, inkább morog, mint hogy kimenjen tüntetni, egész napra kerestünk néznivalót.

14:00, m1, Vodafone Belvárosi Nagydíj
Az idén nem lesz Kapcsolat-koncert, már egy ideje Red Bull Air Race sincs, de láthatunk egy Forma-1-es autót a főváros utcáin száguldozni. Sokaknak ez nem több parasztvakításnál, derogál nekik Stinget, Elton Johnt hallgatni a hajléktalanok és prolik mellett, megmosolyogják a hidak közt röpködő repülők láttán elámuló tömeget. Pedig ezek afféle közösségi dolgok, összehozhatnak embereket, és ezekből olyan kevés van. Most három órán át lehet benne részünk.

16:35, TV2, Lemony Snicket – A balszerencs áradása
Egy ikerpárnak kell leküzdenie az előttük álló akadályokat, melyeket Lemony Snicket állít nekik – utóbbit Jim Carrey játssza remekül, előbbiek közül a fiú feltűnen emlékeztet egy Harry Potter nevű egyénre – nem is csoda, hogy a film alapjául szolgáló könyv épp J. K. Rowling teremtményét taszította le az eladási listák éléről. A filmben látható lesz még egy bizonyos Meryl Streep és Jude Law nevű is.

16:30, RTL Klub, Aranyeső Yuccában
Az eredeti cím Buddy Nyugatra megy) még egyszerűbb volt, és lássuk be, hazánk egyik legnépszerűbb medvéje, Bud Spencer alakításai egy ideig arra korlátozódtak, hogy 1, B.S. éhes, épp enne 2, rossz fiúk jönnek, és megakadályozzák ebben 3, B. S. szétcsap köztük, majd ismét enne, de ekkor jön megint a kettes pont. Erre lehet életművet alapozni. Ebben a filmben sincs ez másként, csak a rossz fiúk coltot viselnek az oldalukon, és még nincs feltalálva a telefon. A lényeg azonban itt is az: Buddy szeretne enni. 

17:05, cool, 101 kiskutya
Egy klasszikus Disney sem hiányozhat a munka ünnepéről az animációs filmtörténelem egyik legkarakteresebb negatív karakterével, Cruella de Villel, azaz Szörnyella de Frásszal – akkor még voltak szellemes névfordításaink. Az aranyos dalmatínerek bundájából bundát csináltatni szándékozó nőszemély és a kutyák küzdelmét szerintem a legszőrösebb szívű sintér is lélegzet-visszafojtva figyeli. 

20:10, m1, Gettómilliomos
Danny Boyle-nak ez a film hozta meg a filmvilág hivatalosan legnagyobb elismerését (8 db Oscar), persze mindenki tudta róla, hogy óriási rendező, aki minden filmjében el akar menni a falig, és a látványért, a hangulatért, a hatásért akár a film egységét is feláldozza. Mert ugye ki ne érezte volna a 127 óra megfelelő jelenete láttán, hogy neki is eltört a karja? A Napfény után ki ne kenegette magát leégés utáni krémmel? A Trainspotting láttán ki ne érezte volna magát ellentmondásosan drogügyben? A Gettómilliomosban is tökéletes a kezdés, egészen a Taj Mahal-os jelenetekig minden a helyén, és a kedves néző rögtön India nyomornegyedeiben terem. Mint mindig itt is tökéletes, szinte kubricki szintű a zeneválasztás, sőt tán ebben a filmben találta meg leginkább a legjobb zenéket a rendező. A kamerákat Anthony Dod Mantle kezelte (Születésnap, Dogville, Kedves Wendy, Antikrisztus), az egyik legjobbb operatőr a világon. A fiatal Freida Pinto pedig a film óta világsztár.  A film sztorija? Legyen ön is Bollywood milliomosa, avagy indiai mozi az indiaiakról – Boyle főhajtása és ironikus gondolatai a világ leggyorsabban növekvő nagyhatalmáról és annak filmművészetéről, mely termékenységében még Hollywoodot is lepipálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik