Kultúra

A tévében: nemzetközi magyar sikerek

Hogy kell meghódítani a világot? Hollywoodot, a kosaras világot sikerült már, illetve Liv Tylert még nem sikerült, de megteszi helyettünk.

17:50, Final Four, Szolnoki Olaj KK – Besiktas
A kosárlabda-rajongók már rég hatalmas köröket rajzoltak piros alkoholos filccel a mai nap köré a naptárban, elvégre Debrecenben ma kezdődik az Eurochallange Kupa négyes döntője, melynek részese a Szolnok csapata. S egy esetleges siker nagy lökést adhat a magyar kosárlabda fejődésének. Ehhez ma a török Besiktas csapatát kell legyőzni.

20:00, Duna TV, Sándor Mátyás, 1. rész
1979-ben a magyar film egyik nagy kalandja volt egy francia-olasz-német és magyar összefogással készült Verne-feldolgozás, igazi szuperprodukció Vernének egy magyar vonatkozású regénye kapcsán. Bujtor István játszotta a főszerepet ebben a magyar szabadságharc folytatását kirobbantani szándékozó férfiról szóló történetben, Kende János volt az operatőr, Békés József pedig a dramaturg.

20:30, Discovery Channel, Hogyan készült?
A “tökéletesen felesleges műsor” kategória első helyezettje ma mégis értelmet nyer, hisz (a mágnes (?), a főtt sonka (!) és az ezüstözött teáskanna (…) után) az autók ütközési tesztbábujának készítésére is fény derül, amire szerintem páran kíváncsiak lehetnek – hogy kell valamit úgy összerakni, hogy utána értelmesen törjön darabokra?

21:20, Viasat3, Érzéki csalódás
Ebben a filmben mindenki úgy jár (a szó szoros értelmében) Liv Tylerrel, mint Örkény István A végzet című egypercesében a pogácsával – senki nem menekülhet el fatális természetétől. A bombázónak senki nem tud ellenállni, és ez alaposan felforgatja a poros kisváros életét, úgyismint gyilkosság történik, de a nyomozás sem halad valami fényesen – hol kötünk ki? Harald Zwart filmjében Matt Dillon mellett Michael Douglast is láthatjuk, aki amúgy producerként is segítette a megvalósulást. 

23:45, m2, Liliom
Időről időre felröppennek hírek,h ogy ez vagy az megrendezi ennek vagy annak a magyar írónak/forgatókönyvírónak/rendezőnek a művét, és akkor senki sem mondhatja, hogy a magyar film belterjes és olcsó. Aztán semmi nem történik (vagy, ami még rosszabb, valami olyasmi, mint az SOS Love). Pedig a múltban volt példa ilyen együttműködésre, az egyik épp ez a film, nem is akárki, Fritz Lang rendezése, és persze Molnár Ferenc drámája az alap. Liliomot a hatalmas Charles Boyer alakítja, akinek ez volt az első filmje, s aki később olyan alkotásokban szerepelt, mint a Gázláng – bár Oscart nem nyert, négy jelölése volt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik